Нисмо заборавили рањене на Бистрици – подршка Србима у страдалном српском селу на Космету

Тринаести август 2003. године остаће забележен црним словима у историји српског народа, али и целокупног човечанства. Тада су непознате особе из аутоматског оружја пуцале на српску децу која су се купала на реци Бистрици код села Гораждевца и убиле Пантелију Дакића (12) и Ивана Јововића (19), а тешко раниле Богдана Букумирића, Марка Богићевића, Драгану Србљак и Ђорђа Угреновића.

Од тог злочина прошло је 17 година, убице нису пронађене и правда није задовољена, а деца која су преживела тај гнусан злочин данас су одрасли људи који и сами имају своју децу и који и даље живе у Гораждевцу, чврсто решени да не напусте своје село и свету српску земљу Косово и Метохију. Један од тих људи је и Никола Богићевић (31), који је ожењен Снежаном (28), а њих двоје за сада су благословени ћеркицом Дуњом (1). Никола заједно са братом Марком, који је рањен у колено у горепоменутом злочину, држи товне бикове које продаје, а производи и ракију. Снежана предаје математику и информатику, али нема пун фонд часова.

Никола је пре две године имао саобраћајну несрећу коју је једва преживео. Недавно је оперисан и успешно му је, хвала Богу, одстрањен тумор на мозгу. Толико тога је преко леђа претурио тај млади човек. И поред свих несрећа и недаћа које су им се догодиле, Никола и Снежана се боре да Дуњи и себи обезбеде колико-толико нормалан живот.

Хуманитарна организација Срби за Србе и њени донатори већ су помогли Богићевиће у Божићној акцији ове године, када им је за изградњу куће набављен грађевински материјал (електроматеријал, столарија, ригипс табле, стиропор и лепак за плафоне). Одлучили смо се да Богићевиће подржимо још једанпут и помогнемо им да заврше изградњу породичне куће (грађевинске радове на кући сами изводе Никола и брат му Марко).

Никола и Снежана су пресрећни што ће ускоро моћи да се уселе у свој дом

У другој акцији помоћи Богићевићима смо обезбедили грађевински материјал, собна врата, ламинат и санитарије. Такође, како би проширили свој посао са биковима, од којег живе, Богићевићима смо купили и два телета за узгој. Вредност другог дела акције помоћи за Богићевиће износи 769.528 динара.

Као и увек када је у питању наш хуманитарни рад у Метохији, акција је реализована уз велику помоћ братства Манастира Високи Дечани.

Хвала вам, браћо Срби, сестре Српкиње и сви добри људи, што нисте заборавили Гораждевац, што сте учествовали у ове две акције у кратком периоду и што сте нам помогли у изградњи наше куће!“, казао је Никола, видно радостан.

Укупна вредност помоћи породици Богићевић у обе акције помоћи у 2021. години износи 1.064.278 динара.

Уједно, захваљујемо се Фондација Делије која је недавно помогла Марку Богићевићу у замени старог крова на његовој кући, па су тако оба брата Богићевић у кратком временском интервалу помогнута у сређивању својих домова.

Гораждевац је једна од српских енклава јужно од Ибра, у којој живи око 700 Срба. Сваки нови дан за мештане Гораждевца представља борбу за опстанак и стрепњу шта доноси сутрашњи дан. Наше је да им помогнемо у тој борби и колико-толико је олакшамо.

Буди донатор Хуманитарне организације Срби за Србе, помози опстанак Срба на Косову и Метохији!

Рачуни и потврде финансиране помоћи