Нова Божићна акција у Крајини

Током месеца фебруара, реализована је Божићна акција помоћи Србима на подручју Крајине, тачније на Кордуну, Банији и Далмацији, током које је испоручена помоћ за десет породица из Плашког, Двора на Уни, Стрмице и околине Книна и то у виду: три краве и телета, косачице, берача кукуруза, балирке за сено, грађевинског и електро материјала за кућу, намештаја и шпорета на дрва. Укупна вредност испоручене помоћи износила је 14.740 €.

 Велелепна планина Динара

Посету помогнутим породицама на подручју Далмације започињемо у петак предвече, у селу Оћестово код Книна, код породице Рапо. Родитељи Никола и Милена имају две ћерке, Николину (22) која се школује у Ријеци и Драгану (21), која иде у школу у Книну.

 Породица Рапо са обезбеђеним грађевинским матаријалом

 У разговору са домаћином Николом Рапом

По речима ових вредних људи, школовање је најбитнија ствар коју се труде да пруже својим ћеркама. Ова породица започела је проширење своје скромне старе куће и од наше организације добили су грађевински материјал. Изградња куће је у овим напуштеним пределима права реткост. У многим селима има више кућа него људи.

 Манастир Лазарица

Након коначења у манастиру Лазарица на Далматинском Косову, настављамо пут Биочића, где у засеоку Паклар посећујемо истоимену породицу.

 Ана и Анђела Паклар са захвалницама за СЗС донаторе

Дејан и Мирела, са ћеркама Анђелом (12) и Аном (6) живе од пољопривреде па су од наше организације добили моторну косачицу, а ми смо од деце добили лепе цртеже у знак захвалности.

 Моторна косачица уручена породици Паклар

Следећа породица на парохији оца Милана је вредна породица Лукавац, коју чине отац Дејан, мајка Тања, син Марко (15) и ћерке Мија (12) и Марија (5). Син Марко са оцем је ђубрио њиву у тренутку наше посете. Каже да у свим пословима помаже оцу.

 Заједничка фотографија са породицом Лукавац

Некада су и без механизације брзо обављали све послове, јер је, како кажу, било много народа. Сада нема готово никога, па се и у помоћ механизације сви послови растегну на више дана.

 Породици Лукавац повећали смо сточни фонд са још једном кравом

Новој крави, коју им је обезбедила наша организација, још увек нису смислили име, али кажу да ће им много значити за прехрањивање породице.

 Срби за Србе са породицом Ћосић

Недалеко одатле живи и породица Ћосић, Дамјан и Бранка имају, такође, троје деце – Драгана (8), Бранко (7) и Немања (2). Сво троје воле да иду у лов са оцем и помажу око свих послова.

 Велика помоћ за породицу Ћосић – крава

Како и ова породица живи првенствено од пољопривреде, обезбеђена крава ће и њима бити од велике користи.

 Срби за Србе са породицом Нонковић

Настављамо са обиласком помогнутих породици у околини града Книна. У селу Жагровић, у засеоку Нонковић живе Илија и Бранка, млади родитељи који имају сина Вука и тек рођену бебу Teодору. Након година провеених у избегличком кампу у Кучеву у Србији, породица је одлучила да се врати на своје огњиште и обнови своје домаћинство.

 Балирка за сено уручена је породици Нонковић

Како и овде нема много народа, Илија нам каже да је у периоду када прикупља сено, радио од јутра до мрака и да је посао завршавао за два месеца. Породици Нонковић обезбеђујемо половну балирку за сено, тако да ће за свега неколико дана моћи да припреми летину за стоку.

 Веселе Теодора и Александра Котараш са захвалницама

У Ковачићу код Книна живи породица Котараш, у чијој кући је недавно избио пожар. Жељко и Борка и њихове ћерке Теодора (7) и Александра (5) захваљују се свим донаторима наше организације, јер им је обезбеђен грађевински материјал за кров.

 Грађевински материјал обезбеђен је породици Котараш

Пред овом породицом је још много посла за санацију њиховог дома, али наша донација им је решила значајни део пролема.

 Шесточлна породица Видовић испред свог дома

У Стрмици код Книна помогнута је породица Видовић коју чине бака Штефица, њен син Предраг са супругом Марином и децом Стефаном (4) и близнакињама Маријом и Милицом (6).

 Крава са телетом обезбеђена је породици Видовић

Како код породице Видовић никон није запослен, они живе од домаће привреде, тако да им је у овој акцији обезбеђена крава са телетом.

 Синови породице Брадаш

Последња породица коју смо посетили другог дана наше Божићне акције у Далмацији је породица Брадаш из села Жагровић, коју чине Огњен и Драгана, и њихова деца Петра (17) и Марко (15).

 Породици Брадаш уручен је берач кукуруза

У засеоку Брадаши живи и Огњенов рођени брат са својом женом и два сина. Цело село је сложно и људи су вредни, па смо се одлучили за куповину берача кукуруза, који ће свима користити.

 Културни центар који сваког дана изгледа све боље

У недељу одлазимо у Бискупију где удружењу „Жене Косовске Долине” уручујемо 1 од 10 до сада испоручених рачунара за њихов културни центар где српска деца и одрасли имају могућност да се друже и уче. Захваљујемо још једном на ангажовању пријатељу наше организације господину Банету Којићу и његовим сарадницима, који су у великој мери заслужни за прикупљање до сад послате помоћи.

 Рачунар уручен удружењу „Жене Косовске долине”

У Васкршњој акцији 2016. помогли смо почетак адаптирања школе и обрадовали смо се када смо видели како данас изгледа ово место сусрета Срба из Косовске Долине.

 Шпорет на дрва уручен је породици Шатлан

На подручију Лике помогнута је породица Шатлан из Тржића Примишљанског код Слуња обезбеђен је шпорет на дрва. Чланови породице су самохрана мајка Мира и ћерке Драгана (16) и Дејана (10).

 Најмлађи Грчићи са електро материјалом

А на простору Баније, тачније у Двору на Уни помогнута је породица Грчић којој је недавно изгорела кућа. Породици је овај пут помогнуто у набавци ормара и електро материјала за кућу.

 Ормари за породицу Грчић

Вишечлану породицу Грчић чине тата Душко, мама Љиљана и деца Душица (18), Марина (17), Дубравка (16), Александра (12), Милка (8) и Марио (7).

 Заједничка фотографија са породицом Рашковић

Посећена је и породица Рашковић из места Жагровић код Книна, која је помогнута материјалом за изолацију куће крајем претходне године, али нисмо били у прилици да их раније обиђемо.

 Насмејана Мирела са стиропором за изолацију куће

Чланови породице су родитељи Ведран и Ерика са децом Данијелом (12)  и Мирелом (6).

 Срби за Србе у пороти манастира Крка

Настављамо пут Кистања где у манастиру Крка присуствујемо литургији поводом славе богословије Света Три Јерарха. У Манастиру срећемо многе породице које смо до сада помагали у претходним акцијама, лепо је видети да су сложни и да се држе заједно и опстају у Далмацији. Задовољни због испоручене помоћи, настављамо пут ка кући, свесни да је ова наша акција само кап у мору потреба наших људи који су се вратили на своја огњишта, али охрабрени свиме оним што смо видели да и даље наставимо да помажемо наше Пилипенде.

Овом приликом се захваљујемо на помоћи свештенству епархије Далматинске и Горњокарловачке.

„И свуда гдје је српска душа која, Тамо је мени отаџбина моја — Мој дом и моје рођено огњиште”.

Алекса Шантић

 Милка Грчић са својим јагњетом

Рачуни и потврде финансиране помоћи