Нова година – нови циљеви! У Северној Македонији посећено тринаест породица.

Након најуспешније године у Северној Македонији што се тиче испоручене помоћи и помоћи угроженим породицама, наша организација у сарадњи са члановима Културно-информативног центра Срба у Републици Северној Македонији – СПОНА почетком године посетила је тринаест нових породица које планирамо да помогнемо у току ове године.

Прва породица коју смо посетили била је породица Бојковски из Никуљана у општини Старо Нагоричане. Породицу чине отац Страшко, мајка Анка и деца: Небојша (15) и Лука (9), а са њима живи и Страшкова мајка. Породици је потребна: машина за прање веша, шпорет на дрва, електрични шпорет, фрижидер, кревети и ормар.

Друга породица коју смо посетили у Никуљану били су Димковићи. Отац Дејан, мајка Светлана и син Драган (10). Димковићи имају још три ћерке које су удате, а са породицом у истој кући живе и Дејанови отац и мајка. Дејан има здравствених проблема са коленом. Живе од његовог надничења. Потребна им је столарија и грађевински материјал за постављање новог крова.

Последња породица коју смо посетили у Никуљану била је породица Благе Стефановића. Породицу чине и мајка Велбона, деца Стефан (5) и Марија (3). Отац је запослен у школи. Породици је потребан електрични шпорет, машина за веш, сто и столице, ве-це шоља, умиваоник и кревет за децу.

У Старом Нагоричану посетили смо Серафимовиће. Ову вредну продицу чине отац Саша, мајка Тијана и деца Анастасија (8), Лара (6) и Владимир (3). Породица је почела са изградњом нове куће, али је она остала недовршена, без фасаде, кровне плоче и унутрашњих врата и већине прозора. Промаја и хладноћа највећи су проблем деци јер немају бар једну собу коју би могли загрејати. Приликом наше посете нису имали чак ни струју. Породици планирамо да помогнемо куповином и постављањем ламината и столарије, санацијом плафона, сређивањем купатила и једне собе за децу.

Пета породица коју смо посетили били су Спасићи из Старог Нагоричана. Самохрана мајка Надица и ћерка Ива (18) чине ову скромну породицу. Потребна им је изградња купатила и лим за кров.

У Кучевишту посетили смо породицу Пирковић. Породицу чине мајка Благица и четворо деце: Елена (26), Моника (23), Данијел (22) и Никола (13). Нажалост, отац породице преминуо је док је чувао краве на планини. Мајка Благица, поред пензије, ради различите послове како би попунила кућни буџет. Пирковићи живе у великој кући коју деле са девером. Потребно је сређивање и адаптирање две собе у приземљу.

Породицу Комненов из Кучевишта чинe отац Љубче, мајка Ленче и деца Ивана (13), Мартин (12), Мартина (10), Драгица (8), Алекс (8), Спаса (5), Дарко (2) и Александра. Отац ради у водоводу, док мајка, нажалост, има психичке проблеме. Породица живи у веома тешким условима а наша организација их је раније скромно помогла. Захваљујући овој многочланој породици у Кучевишту се није угасила настава на српском језику. Живе у кући коју је практично немогуће санирати па им је потребна изградња нове куће.

У Волкову посетили смо Петровиће. Отац Златибор и мајка Жаклина имају Зорана (26) и Стефана (21) док је ћерка удата и живи поред њих, у кући са мужем и два детета. Нажалост, синови су психички болесници са инвалидитетом. Најпотребнија им је доградња посебне просторије за синове како би добили адекватну негу.

Девета породица коју посећујемо су Марковићи, такође, из Волкова. Отац Дејан и мајка Емилија имају две ћерке: Јелену (9) и Јовану (6). Потребан им је грађевински материјал и грађа за замену крова.
Трећа породица коју смо посетили у Волкову били су Пекићи. Отац Светомир и мајка Ивана живе са децом: Мирком (13), Тацком (12), Цобетом (10) и Максимом (2). Од помоћи су им потребне лајсне, греде и цреп за санацију крова.

Последња посећена породица у Волкову били су Влајковићи. Породицу чине отац Тони, мајка Данијела и син Живојин (12). Живе у веома тешким условима и потребна им је изградња и опремање купатила, шпорет на дрва, електрични шпорет и фрижидер.

У Црничанима посетили смо породицу Ђошевић. Породицу чине мајка Жаклина и деца Виктор (15) и Глорија (12). Нажалост, остали су без оца пре осам година када се упокојио. Потребна им је помоћ у виду веш машине и кухиње.

Последња посећена породица били су Николићи из Николића крај Дојранског језера. Горан је самохрани отац већ скоро девет година од када им се десила велика трагедија. Породица се, као и сви становници Николића доселила из Врања у најјужније место у Северној Македонији. Горан живи са ћерком Валеријом (10). Потребна им је помоћ у доградњи две просторије, замени крова, PVC столарији и изградњи купатила.

Хуманитарна организација Срби за Србе позива све донаторе да се прикључе акцијама које спроводимо у Северној Македонији, како би ове године направили још један искорак и помогли ову област са највећом помоћи до сада!