Нова Васкршња акција помоћи на КиМ

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе су у склопу велике Васкршње акције посетили 22. и 23. априла 15 породица на Косову и Метохији, тачније 8 у Косовском поморављу и централном Косову, 5 у Метохији и 2 на северу Космета. Укупна вредност испоручене помоћи износи 3.190.000 динара.

 Црква Пресвете Богородице у селу Бостане

 Тврђава Ново Брдо из 14. века

Прва помогнута породица су Костићи из села Бостане. Породицу чине родитељи Срђан и Светлана и деца Вуксан (21), Јована (20) и Кристина (17).

 Нова кућа породице Костић је у изградњи

 Породици Костић обезбеђен је грађевински материјла за нову кућу

Костићи су недавно започели изградњу нове куће у чему их је наша организација подржала набавком грађевинског материјала.

 Срби за Србе са породицом Аритоновић

Друга помогнута породица су Аритоновићи из Великог Ропотова. Њих смо обрадовали кравом са телетом (крава се отелила неколико сати пре наше посете).

 Сара Аритоновић поред њихове нове краве и телета

Вредни домаћин Миле оженио је Албанку Шкурте из Скадра, која сада планира да се крсти, а заједно имају двоје деце Сару (5) и Филипа (3). Живе од минималца и сопственог рада на домаћинству.

 Породица Николић из Великог Ропотова

 Урош Николић са другарицом

У истом селу овог пута само смо обишли породицу Николић у циљу упознавања са њиховом ситуацијом и неопходном помоћи. Породицу чине мајка Данијела, отац Синиша и деца Сава (16), Милан (15) и Урош (7). Живе од минималца и обрађивања земље, а држе и 8 свиња. Изразили су жељу за кравом, шпоретом на дрва, замрзивачом, ормаром и компјутером. У некој од наредној акција видећемо шта ћемо од тога моћи да им обезбедимо.

 Породица Арсић на плочи нове куће која је у изградњи

 Срби за Србе са породицом Арсић

Трећа породица коју смо помогли је породица Арсић из села Извор коју чине родитељи Драган и Светлана и две ћерке Тијана (20) и Тамара (17). Њих смо обишли у октобру прошле године када смо обећали да ћемо им помоћи када почну изградњу нове куће. Изградња је почела и овај пут смо их затекли у току истоварања обезбеђеног грађевинског материјала.

 Помогнута породица Стефановић из Кишнице

 Два кревета и веш машина за породицу Стефановић

Породици Стефановић из Кишнице испоручени су 2 кревета и веш машина. Данило и Сузана имају децу Александра (22), Немању (20) и Александру (17). Немања има даунов синдром. Живе у кући која се налази у катастрофалном стању, али успешно приводе крају изградњу нове куће, па смо их стога подржали покућством које им фали.

 Старија сестра Николина Трајковић са близанцима Кристином и Василијем

Трајковићи су пета помогнута породица у Васкршњој акцији. У њиховом домаћинству живе три генерације – деда Љубинко, бака Велика, родитељи Димитрије и Наташа и деца Николина (7) и близанци Василије (3) и Кристина (3).

 Породици Трајковић обезбеђена је столарија и електро материјал

У селу Сушица у току су радови на изградњи њихове нове породичне куће, а ми смо их подржали куповином грађевинског материјала (за струју и столарија). Породица иначе живи од дечијег додатка (8.000 дин.) и социјалне помоћи (85 евра), а држе и 2 краве и свињу.

 Породица Савић из околине Липљана

Породица Савић живи у Сувом Долу покрај Липљана. Чланови породице су Миодраг, Славица и деца Александра (25), Маја (24), Борислав (22) и Матеја (3). Обезбедили смо им грађевински материјал.

 Породици Симоновић уручен је грађевински материјал за кућу

Седма породица коју смо помогли су Симоновићи из Батуса. У кући живе Данијела и њени синови Миљан (25) и Милош (16).

 Стриц Милош са братанцем Николом

Како се Миљан оженио са Марином, већ имају двоје деце Николу (3) и Невену (7 месеци) и формирају засебно домаћинство донирали смо им грађевински материјал за уређење њиховог дела куће (комплетна столарија, стиродор са унутрашње стране…). Бака Данијела ради као чистачица, али ова вредна породица живи превасходно од пољопривреде захваљујући наслеђеним машинама.

 Породица Шобота поред материјала за замену кровне конструкције

Последња породица коју смо помогли са територије централног Косова је породица Шобота из Племетине. Њих смо такође посетили први пут у октобру прошле године када смо се уверили у катастрофално стање њихове кровне конструкције. Стога смо им у овој акцији обезбедили грађевински материјал како би заменили комплетну конструкцију. Породицу, иначе, чине родитељи Владимир и Марија и деца Живорад (17), Жарко (15) и Теодора (13).

 Поглед на термоелектрану у Обилићу

У Метохији смо овог пута помогли укупно 5 породица, у Великој Хочи три и у Гораждевцу две. Акценат је био на набавци прикључних машина.

 Породици Мицић уручена је половна фреза за обрађивање винограда

Прва од њих је породица Мицић из Велике Хоче коју чине родитељи Ивица и Нена и деца Јована (10) и Стефан (8). Мицићи живе од социјалне помоћи и дечијег додатка, а од наше организације добили су половну фрезу за обрађивање њиховог винограда.

 Помогнута породица Михајловић из Велике Хоче

Друга породица коју смо помогли у Великој Хочи је породица Михајловић. Дејан и Санела имају чак четворо деце – Ђурђицу (15), Михајла (13), Николину (8) и Бориса (6). Живе од минималца (11.000 дин.) и обрађују своје њиве. Стога смо им купили плуг, циклон и фрезу.

 Нова фреза олакшаће пољопривредне послове породици Накаламић

Породица Накаламић Ненада из Велике Хоче добила је нову фрезу. Ненад има супругу Биљану и децу Крунислава (19), Кристину (16) и Кристијана (7), а са њима живи и Ненадов брат Новица. Посадили су 50 ари малине и шљиве, тако да ће им ова фреза бити од велике користи.

 Угреновићи са новим тракторским прикључцима (плугом, тањирачом и косачицом)

У Гораждевцу посећујемо породице Угреновић и Димитријевић. Ђорђе Угреновић је рањен на Бистрици 2003. године у пределу руке и испод срца. Преживео је и данас има своју породицу. Живи са мајком Љубицом, супругом Наташом и троје деце – Милицом (5), Димитријем (3) и Павлом (2). Ђорђе ради као помоћни радник у школи и бави се пољопривредом. Стога смо им купили тањирачу, косачицу и плуг.

 Милица Угреновић из Гораждевца

На жалост, за злочин на Бистрици у којем су мучки убијена 2 српска дечака и још четворица рањена до дана данашњег нико није одговарао. То је један од разлога зашто смо недавно учествовали у финансирању постављања система за видео надзор у Гораждевцу.

 Породица Димитријевић из Гораждевца

Породицу Димитријевић из Гораждевца чине деда Милован и синови Дејан, Бојан и Горан. Дејан је ожењен Сузаном и заједно имају децу Милутина  (5) и Страхињу (2).

 Фреза и дрљача уручени су породици Димитријевић

Горан је ожењен Љиљаном, а у домаћинству са њима живи и прабака Дајана. Четири генерације сложно живе, само деда Милован ради и баве се пољопривредом. Од наше организације су добили дрљачу и фрезу.

 Срби за Србе са породицом Милентијевић

На северу Косова и Метохије смо помогли у Васкршњој акцији 2 породице, обе на територији општине Звечан. Породицу Милентијевић из Кориља чине деда Живојин, његови синови Дејан и Илија и ћерка Јована. Илија је ожењен Снежаном и имају сина Милоша (3).

 Недуго после наше посете кренули су радови на постављању фасаде

 Завршени радови на изолацији и фасади куће породице Милентијевић

На жалост, Илија води борбу са тешком болести, тако да им то изискује много енергије и средстава. Како имају велики проблем са влагом у кући обезбедили смо им материјал за изолацију и фасаду.

 Живковићима из Грабовца купљен је пластеник

Последња породица коју смо помогли у склопу Васкршње акције на Косову и Метохији је породица Живковић из Грабовца. Миљан и Јелена живе са синовима Матијом (12), Александром (10) и Јованом (4). Њима смо помогли набавком пластеника.

Ионако лоша перспектива за српски народ на Косову и Метохији из месеца у месец се погоршава. Притисци стижу са свих страна, посла нема, безбедност је све угроженија.

Целокупна политичка ситуација додатно забрињава наше сународнике у енклавама, али и на северу покрајине, па са више страна стижу позиви на опрез и присутна је напетост. Ипак, како упркос свему томе велики број Срба не напушта своја огњишта, тако и свима нама широм остатка Србије и света треба та ситуација да буде подстрек да помажемо још више!

 Деца су наша будућност!

Наша организација наставиће да помаже Србима на Косову и Метохији док постоји, а већ су у припреми нове акције. Радови на кући породице Стојановић из Страже ускоро треба да почну, а ми већ припремамо нову акцију за Видовдан. Позивамо вас да скромним редовним донацијама учествујете и пружате конкретан допринос у борби коју водимо за опстанак нашег народа!

Потврде о пријему донација за помоћ 15 породица на Косову и Метохији у склопу Васкршње акције