Нови почетак за породицу Дањек

Мала оперативна јединица ХО „Срби за Србе“ у току данашњег дана посетила је и помогла породице Милутиновић из села Пивнице код Бачке Паланке и Дањек из Равног Села код Врбаса. Посету породици Дањек смо искористили да уплатимо прву од две рате у износу од 1.500 € за њихову кућу у коју су се уселили пре два месеца. Са друге стране породицу Милутиновић смо помогли куповином две супрасне крмаче у износу од 200 €. Пут започињемо као и у неколико претходних наврата присуствовањем светој литургији у храму Св. Димитрија на Новом Београду.

После кратког окупљања и планирања крећемо пут Равног Села. У Равном селу свраћамо прво до господина Лазара Јакића са којим смо направили усмени договор око куповине куће за породицу Дањек. Пошто је предата прва рата од стране Саше Дањека у висини од 156.000 дин. (1.500 евра) договор је био да се остатак од 3.000 € исплати у две једнаке рате. Договор смо испоштовали и однели прву рату од 1.500 €.

Након обављених формалности, договорили смо се да последњу рату исплатимо крајем септембра када ће породица Дањек и званично постати власник куће, а уједно и добити прилику за нови животни почетак. Ово ће уједно бити друга кућа коју смо купили социјално угроженим српским породицама. Након састанка са господином Јакићем одлазимо пар улица ниже где смо затекли Сашу са своје две ћеркице и комшијске дечице испред свог новог дома. Као и до сад, срдачно смо били дочекани од стране Саше, али ни овог пута нисмо затекли кући његову сестру са двоје деце. Као што каже изрека да несрећа никад не иде сама, овог пута на нашу срећу и срећу породице Дањек било је обрнуто.Срећа је овај пут дошла у пару. Нова кућа породице Дањек обезбеђена средствима наше организацијеПоред усељења у нови дом, Саша је добио и запослење на оближњој фарми. Кућа иако стара (као и већина сличног кова по бачким селима) сасвим је у задовољавајућем стању по речима Саше и наравно у много бољем стању од кућерка у ком су живели док им нисмо притекли у помоћ. Поврх свега, породица Дањек је уз кућу добила и завидну површину плодног земљишта од неколико хектара на ком би могли да узгајају разне видове житарица, воћа и поврћа. Саша је био препун речи захвалности на рачун наше организације, а поготово јер смо му се по његовим речима једини нашли при руци када му је то било најпотребније.Од Дањекових се опраштамо уз договор да ћемо се видети приликом исплате последње рате за кућу. Оно што такође треба напоменти јесте да су представници општине Врбас дошли у посету породици Дањек тек након што су чули да је наша организација обезбедила средства за куповину нове куће, иако су га ти исти представници у предходним месецима и годима благоречено шиканирали и слали из једне у другу канцеларију. Овог пута, обећали су помоћ општине у опремању куће са купатилом, мокрим чвором, сређивањем инсталација, кречењем и другим основним неопходним радовима на кући. Топло се надамо да ће дата обећања ускоро и испунити.