Оаза мира за Гордану Живковић и њену децу

Нови пројекат и нова шанса за лепши живот наших сународника на подручју Хрватске. Овог пута, решили смо да позитивно одговоримо на обраћање самохране мајке Гордане Живковић из села Габоша крај Винковаца у Западном Срему, која нам се обратила пре неколико месеци да помогнемо у решавању проблема стамбеног питања за њу и њено двоје малолетне деце, Николу (15) који је дете са посебним потребама и има један вид аутизма и ћерку Лорену (16). Деца се презивају Бошњак.

Гордана је већи део свог живота провела по изнајмљеним становима и кућама, махом по Вуковару и околини. Тешке околности које прате живот једног самохраног родитеља, уз константну бригу о детету које се не може у потпуности самостално старати о себи, додатно је погоршала и опака болест, са којом се Гордана однедавно бори:


Терет подстанарског живота тежак је и суочавамо се са великим проблемима када си у туђем и никада не знаш шта те чека и када ћемо морати даље да се селимо, а што поготово тешко пада деци. Финансијски је, такође, тешко издржати подстанарски живот, а уз немогућност запослења и додатно нарушеног здравља суочени смо са борбом за живот, која није ни мало јефтина.

Уз помоћ локалног свештеника и мајке Гордане, дали смо се у потрагу, како би се пронашао одговарајући дом, пре свега на подручју Острова и Габоша, одакле је Гордана пореклом и где је изразила жељу да се врати и живи.

Након вишемесечне потраге, одабран је одговарајући дом за Гордану и њену децу, који се налази у Габошу и који би задовољио све њихове потребе и умногоме олакшао даљу борбу са животним недаћама.Кућа величине 86 м², која има дневни боравак, кухињу, шпајз, две собе и купатило, а уз њу иде мања башта са воћњаком, две припојене шупе и подрум. Како се може видети на доступним сликама и како нам је сама мајка Гордана пренела, кућа је добро одржавана и могли би одмах да се уселе у кућу, без неких допунских радова који би били неопходни, бар не на самом почетку. Осим кухиње, власник куће би оставио добар део употребљивог намештаја и беле технике. Вредност за овај мини пројекат износи 12.500 евра за све што је наведено.

На све ово Гордана нам је додатно рекла, шта би добијање дома значило за њу и њену децу:


Ово би било испуњење великог сна, који би нам био од животне важности, а уз то би нам донело радост и стабилност, посебно због болести која је мене затекла и с којом се никада не зна у ком правцу ће се развијати, а стицањем своје куће бих била знатно спокојнија када би знала да ћу моћи нешто да оставим својој деци. Сањамо о нашој малој оази мира, само да је наша каква год да је.

Све смо разумели, а на нама је да се потрудимо да скућимо ову напаћену породицу и да се надамо оздрављењу мајке Гордане, како би могла да настави бригу о својој деци.