Обавештење донаторима у Србији

Пореска управа Србије је одлуком од 3. новембра, 2009. год. по ургентном поступку суспендовала ПИБ организацији ”Срби за Србе” и блокирала средства наше организације у банци Интеза у Београду. Овим путем обавештавамо донаторе у Србији да смо тренутно онемогућени да примамо донације и располажемо нашим средствима на територији Републике Србије.

Хронологија догађаја је следећа:


– Пореска управа за територију града Београда покушава да ступи у контакт са представницима наше организације путем обичне поште ради доставе ”додатне документације на увид”. По изјави представника пореске службе, поштар није пронашао поштанско сандуче, писмо је враћено Пореској служби, која по ургентном поступку у року од неколико дана доноси одлуку да се суспендује ПИБ број и да се блокирају динарски и девизни рачуни наше организације у Београду. На жалост нисмо успели да добијемо потврду из Поште да је писмо икада послато или враћено пореској управи, као и ког датума се поменути инцидент десио.

– 4. Новембра поштар успева да пронађе адресу на коју је регистрована наша организација и уручује нам решење ове службе о тренутној блокади финансијског пословања, а као разлог образлажу неизвршене папиролошkе и пореске обавезе.– 5. и 6. Новембра директор наше организације обавља четири састанака са управом Пореске службе на Новом Београду који су затражили од нас и наше књиговођствене фирме папире о пореском измирењу и књигама за 2008. годину иако је сва папирологија уредно поднета Народној Банци Србије како и закон налаже и заведена 21.03.2009 под бројем 21558. У току 6. новембра сва тражена документа су достављена Пореској служби, са копијама признаница да су иста документа предата Народној Банци Србије у законском року (дакле 21.03. текуће године). Пореска служба нас обавештава да ће у току следеће недеље донети одлуку о новчаном кажњавању наше организације, иако још није прецизирано који смо закон прекршили.На жалост и поред поштовања свих законских прописа и уредно плаћених дажбина државним службама, наша организација је дошла у ову крајње непријатну ситуацију пре свега због наших донатора и породица којима смо планирали да помогнемо у наредном периоду. Очекујемо да се овај спор са Пореском службом тј. Министарством финансија оконча у хитном року како би спокојно наставили са нашим добротворним радом. Донације нашој оргaнизацији путем Moneybookers и PayPal система се и даље одвија без икаквих проблема јер се та средства упућују на нашу организацију у Бечу у којој сасвим нормално послујемо по тамошњим законским оквирима. Овом приликом желимо да замолимо наше донаторе на стрпљењу како би овај проблем решили на најбољи могући начин, пре свега зарад будућег рада наше организације у Србији.Хвала. С поштовањем, Игор Рашула, председник хуманитарне организације ”Срби за Србе”