Oд Старог Нагоричана до Дојрана, стиже помоћ прикупљена од Срба са свих страна!

Ако је до скоро Демир Капија била најјужнија тачка где је стизала помоћ наше организације, за угрожени и заборављени српски живаљ, онда је сада та граница дефинитивно померена. Дојран или Дојранско језеро, дом је породице Николић из истоименог села Николићи. Даље од Дојранског језера нема, не постоји, барем када је реч о српском народу у границама некадашње нам државе и оквирима у којима помаже наша организација.

Самохрани отац Горан Николић, већ девет година сам подиже ћерку Валерију (11). Приликом прошлогодишње посете овој породици, речено нам је, да би им највише одговарало да добију материјал за доградњу још две просторије. Стога је издвојено 6.226 евра, да би се купио неопходни грађевински материјал, превасходно блокови и црепови.

На супротном крају државе, на локалитету на ком најчешће помажемо када говоримо о активностима у Северној Македонији, помогнута је породица Велковски из села Беле Грамаде, општина Старо Нагоричане. Филип и Фросина Велковски имају ћеркицу Јовану (2). Живот у кући старој 120 година, коју деле са Филиповим родитељима, приморао их је да размишљају о решавању тог проблема. Започели су са припремним радовима за изградњу новог породичног дома, а од наше организације добили су грађевински материјал у вредности од 4.207 евра, као својеврсну подршку у реализацији тог великог подухвата.

Уопштено речено, обе породице су веома захвалне због добијене помоћи, али и због тога како нам рекоше, што је реткост да неко испуни све оно што је и обећао, јер је мало таквих људи данас. У другој половини године очекује нас још мноштво занимљивих, али и великих пројеката које планирамо да спроведемо у дело широм Северне Македоније.

Посебно то наглашавамо, јер је протеклих недеља Северна Македонија била можда више него икад у фокусу домаће јавности, па ето прилике да се нашем народу који опстаје доле пружи конкретна подршка, а не само на речима. На крају, морамо да се захвалимо нашим сарадницима и борцима за очување културног и националног идентитета у Срба, Српском културно информативном центру СПОНА, који су нам открили ове скривене локалитете, где још опстаје српски народ.

 

Рачуни и потврде финансиране помоћи