„Од свега што човек у животном нагону подиже и гради, ништа није боље и вредније од мостова!” (видео)

Када смо пре нешто више од петнаест година почели са радом, једна од основних идеја којом смо се водили била је да Срби из дијаспоре помажу Србе у матици. Ту идеју схватили смо као позив да кренемо у градњу моста који ће бити довољно дугачак, стабилан и издржив, како би се проток љубави, емпатије и саосећања несметано и непрестано вршио. Неимари који годинама неуморно граде овај мост – хиљаде и хиљаде племенитих људи – сведоче о насушној потреби ових грађевина.

Нобеловац Иво Андрић, један од писаца који је најлепше писао о њима, говорио је да су мостови важнији од кућа, светлији од храмова, свачији, према сваком једнаки, корисни, подигнути увек смислено, на местима на којима се укршта највећи број људских потреба.

Недалеко од манастира Троноша, у селу Коренита надомак Тршића, једна прича повезала је људе из неколико удружења са циљем да направе прави мост!Поплаве 2014. и 2019. године нанеле су велику штету у лозничком крају. Последице тих поплава одразиле су се на велики број људи, међу којима је била и петочлана породица Матић која је остала одсечена од главне саобраћајнице јер је бујица два пута односила мост који се налазио испред њихове куће. Миленко и Александра заједно са својом децом Тањом (8), Биљаном (4) и Игором (11) били су принуђени да користе шумске трновите стазе ради одласка на посао и школу.

Млади и стари чланови Дачиних извиђача и удружења Први пут с оцем окупили су се како би радном акцијом саградили дрвени мост којим би породици Матић омогућили обављање свакодневних послова.


Иницијатива је кренула од наших пријатеља из Хуманитарне организације Срби за Србе, они су дали предлог, ми смо га радо прихватили – рекао је Мирко Митровић из Први пут с оцем.

Док су деца уживала у извиђачким задацима Дарка Божића из Дачиних извиђача, вредни волонтери успели су за неколико сати да приведу радове крају. На општу радост свих присутних, дрвени мост засијао је пуним сјајем! За изградњу моста наша организација издвојила је 67.715 динара.Захваљујемо се организацији Први пут с оцем, Дачиним извиђачима, Пекари Михаиловић и Води Троноша што су учествовали и подржали акцију.

Један мост смо завршили, а остале настављамо да градимо. Позивамо све донаторе да нам се прикључе како бисмо наставили са хуманитарним радом!

Рачуни и потврде финансиране помоћи