08. новембра 2014.

Окупљање Срба из Њујорка

Окупљање Срба из Њујорка
У недељу, 19. октобра, на празник Светог Апостола Томе (Томиндан), Срби у Њујорку су се окупили у Храму Светог Саве на Менхетну. Истог дана обележена је и слава Кола српских сестара, која већ деценијама ради и помаже и у овом граду. Управо је то друштво било једно од првих које је у Њујорку, и САД уопште, покренуло пројекат прикупљања донација за најугроженије породице погођене поплавама у Србији и Републици Српској овог лета.  Страхиња Матејић испред храма Светог Саве на Менхетну

Служби је присуствовало стотинак верника, а свечаном ручку у парохијском дому око седамдесет. Међу њима, био је и члан Хуманитарне организације СРБИ ЗА СРБЕ, Страхиња Матејић. Страхиња је студент друге године престижног Гринел колеџа у Ајови, а у Њујорку је провео јесењи распуст. Циљ је био упознавање овог дела наше дијаспоре са организацијом и подела годишњих извештаја за 2013. годину. Разговор је организован уз благослов оца Ђокана и осталог свештенства, којима се овом приликом и захваљујемо.

Договорена је и сарадња у погледу ширења информација наше организације кроз веб-сајт цркве. Такође, сви присутни изразили су жељу да помогну рад Хумнаитарне организације СРБИ ЗС СРБЕ, кроз месечне донације и остале акције које организујемо а посебну захвалност изразили су управо због транспарентности коју организација толико истиче. Многи од присутних верника пореклом су управо из крајева погођених поплавама као и из крајева захваћеним ратом деведесетих година, те су, видело се, пронашли прави начин да помогну управо тамо где је то најпотребније.

Слична акција планирана је и за суботу, 8. новембра, на празник Светог Великомученика Димитрија (Митровдан), у Српској Православној Цркви у Демојну, Ајова. На овај начин, Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ хтела је пре свега, да своје донаторе обавести о раду у протеклој години и планираним даљим пројектима као и да повеже дијаспору са нашом организацијом, и помоћ најугроженијима још више учврсти.

Позивамо све донаторе, чланове, пријатеље и симпатизере организације ''СРБИ ЗА СРБЕ'' да у складу са својим могућностима учествују у акцији БОРБА ПРОТИВ ПОПЛАВА која има за циљ да обезбеди неопходну хуманитарну помоћи за поплављена подручја у Србији и Републици Српској.

Повезане вести

Коментари