“Организација са душом“

Хуманитарна организација иза које стоје млади Срби из расејања али и из Отаџбине и отаџбинских земаља крајем новембра (2009.) обележиће четири године активног рада и деловања. Из свакодневног дружења на форуму Сербиан кафеа рођена је идеја а потом je група волонтера осмислила организацију Срби за Србе која је временом израсла у квалитетну, оперативну и транспарентну хуманитарну организацију која својим радом успоставља нове стандарде и нови начин деловања српских хуманитарних организација како у дијаспори тако и у матици. Срби донатори и дародавци, једноставно речено, верују у организацију и верују организацији Срби за Србе и људима који је воде…

Пре три године Дијаспора је објавила прилог из пера Бојана Кулишића једног од активиста који су радили на формирању организације и њеном заживљвању (број 50 април-мај 2006., чланак, „Охрабрити многочлане фамилије“). Чланак је изазвао бројне реакције читалаца који су углавном тражили више информација о овој хуманитарној организацији као и контакт. Прилог Бојана Кулишица подстакао је тада Марка Милуновића из Вестероса, који је намирио 60 година исељеницког стажа да подржи ову младу организацију. Било је и других реаговања која су нас опредјелила да већ у наредном броју одвојимо две стране за боље упознавање читалаца са овом хуманитарном организацијом. После скоро четири године поново се враћамо активистима организације Срби за Србе. Чинимо то с намером да у ширем информативном простору, од оног који покрива штампана Дијаспора, посведочимо о ставу али и односу младе генерације према свом роду. Стасали су, приметили смо, неки нови клинци који су часним радом, на трагу својих претходника, удахнули душу организацији и учинили је свесрпском. Младе рођене у иностранству, углавном, бије глас да су се одродили и језик позаборављали – што, наравно, у огромном броју случајева, није тачно. Напротив, потврђује рад организације Срби за Србе да млади озбиљније и одговорније промишљају о збиљи у којој се налазе Срби као народ. Из искрене жеље да помогну свом роду и да то раде поштено и потпуно јавно хуманитарна организација Срби за Србе, користећи савремена средства комуникације, израсла је планетарну организацију Срба којој се верује и коју Срби подржавају. Оно што не ради нико у свеколиком српству којем озбиљно прети бела куга, раде млади у овјој организацији, подржавају фамилије које имају петоро и више деце. Користећи интернет и контакт са једним бројем представника ове организације- младим људима и углавном студентима у иностранству али и у Отаџбини и отаџбинским земљама, желимо да читаоце Дијаспоре подетимо, како je у расејању израсла способнa и вреднa генерација Србa свеснa времена у којем живи и потребе за организованим друштвеним деловањем на хуманитарном плану. Чине то зналачки и јавно да јавније не може бити. Часно и с мером људског поштења и части.

Како је почело?  – Успели смо да у релативно кратком временском периоду преточимо једну лепу идеју у квалитетан механизам (www.srbizasrbe.org) који прикупљен новац широм света усмерава ка српским породицама са петоро и више деце широм Балкана, објашњава Игор Рашула, председник организације, раније члан омладинске пливачке репрезентације Србије а данас студент завршне године мастерс студија Ерасмус Мундус у Велсу. Срби за Србе, додаје Рашула, не представља обичну новчану цев од донатора до породица, већ плански користи прикупљена средства како би, примера ради, донацију од 300-400 евра временом увећали неколико пута кроз улагање у децу, куповину уџбеника за децу и других основних животних потреба породица којe помажу. Кроз куповину механизације и  домаћих животиња СЗС jачају и економски положај породице коју помажу. Посете породицама које чине представници организације, према речима Рашуле, представљају својеврсну психолошку подршку коју шаљемо а све управо из разлога како би једног дана та деца била у прилици да наставе круг доброчинитељства када им се буде указала прилика.

– Пошто су породице са великим бројем деце историјски болна и рањива тачка нашег племена, а имајући на уму и трагичне догађаје у последњих 20 година, одлучено је да примарна група помоћи буду породице са петоро и више деце. Наравно, нисмо стриктно ограничени у нашем деловању, па смо у неколико наврата, када смо били у могућности, помогли породице са мањими бројем деце, старе и напуштене људе. Слали смо новац и деци за потребе лечења, каже за наш лист Игор и наставља, Поред те хумане жеље да се помогне породицама, та мала група Срба желела је да кроз формирање једне овакве организације утиче, пре свега, на себе а потом и на целокупно српско друштво које разбијено страначким поделама, ратовима, бедом, неморалом, сиромаштвом, преварама, мора да поврати свој православни, братољубив и христољубив дух и окрене се својим светосавским коренима, начелима и благодатима родољубља које је очувало српски народ кроз векове. – Ми мислимо да живот није настао из гомиле случајности као што многи мисле и да је људски живот најсложенија појава у природи и да постоји тачно утврђени закон по којем се та сложена појава одвија а то је морални закон, као што су мислили и многи наши светитељи, наставља Младен Матијашевић и додаје како се организација одлучила да улаже у децу јер је дете највећа вредност на свету. Трудимо се да подржавамо и помажемо породице у најбољем смислу те речи и да заједно учествујемо у стварању добрих људи – јер деца су наша будућност. Радећи тако ми се држимо, заправо, светосавских корена, Православља и Христољубља.

Оно што издваја ову организацију од других јесте пре свега транспарентан начин рада на интернету где донатори широм света свакодневно шаљу донације које се уредно бележе на ударној страници са вестима. Могло би се рећи врло необичан сегмент за хуманитарне (или било које познате друштвене) организације са Балканског полуострва да своје финансијско пословање приказују јавно. Српске хуманитарне, друштвене па и политичке организације нису се баш прославиле у руковању са новцем који су добијале. О бројеним малверзацијама са новцем, без разлике да ли су и када су учињене, бруји се широм дијаспоре међу милионским српским аудиторијумом. Захваљујући интернету и његовим предностима хуманитарна организација Срби за Србе показала је и доказала је како ваља и треба радити и градити међусобно повјерење. – Како би направили јасну дистанцу од предходних срамотних примера разноразних организација временом смо успели да сам чин прикупљања и трошења новца доведемо на највиши могући транспарентни ниво; приказујемо улаз донације, таксе коју нам узму банке, излаз новца и доказ уручене помоћи поткрепљен рачунима и сликама. Такође, у сваком тренутку донатори имају увид у тренутно стање на динарском и девизном рачуну. Можда такав начин рада, на први поглед, делује непрофесионално и није својствен другим организацијама. Mожда, исто тако, нашом транспарентношћу одбијамо потенцијалне донаторе али ово је за сада начин како организација функционише. Знате, није могуће удовољити свима, нити то желимо. Поверење као најбитнија карика у доброчинитељском раду се гради некад и читав живот а може да се сруши за само један дан, објашњава Игор метод рада хуманитарне организације Срби за Србе. Кажемо Игору како се да приметити да организација делује на глобалном плану али и да има представнике широм света. Интересовала нас је увезаност активиста и функцинисање саме организације. – Пошто је већина наших акција везан за територију Србије одлучили смо да организацију региструјемо у Београду по важећим законима као удружење грађана, како би стекли легалан статус и отворили банковне рачуне. То смо учинили у лето 2007. године. Непуне две године касније организацију смо регистровали и у Аустрији. Имамо регистроване електронске новчане системе Pay Pal и Moneybookers путем којих нам пристижу средства из иностранства. Осим у Србији и Аустрији, представници наше организације налазе се и у Републици Српској, Црној Гори, Хрватској, САД, Канади, Великој Британији, Норвешкој…који су у свакодневном контакту, планирању и договору предстојећих акција и посета породицама. У периоду пред нама покушаћемо да организацију региструјемо на територији САД, Канаде и Русије како би смо обезбедили још већи новчани прилив и формирали квалитетније организоване српске заједнице на тим просторима које би циљано радиле на унапред утврђеним програмима.

Помоћ Србима на Косову… Ова узорита организација присутнa je и тамо где има проблема да буде присутна држава Србија – на целој територији јужне српске покрајне Косовo и Метохијa. О планирању и провођењу акцијa на КиМ сазнајемо нешто више од Предрагa Маринковићa, раније чланa фудбалске омладинске репрезентације Београда, а потом економисте са дипломом на Њујоршким универзитетима Стони Брук и Хантер и Милошa Марковићa, студентa завршне године Електротехничког факултета. – После неколико индивидуалних посета наших чланова увидели смо колико је живот нашег народа на Косову и Метохији тежак, зато смо од фебруара 2008. године почели са спровођењем акција помоћи српским породицама на КиМ, каже нам на почетку Милош Марковић, и додаје. Све акције на Космету реализујемо уз несебичну и неизмерну помоћ протинице Светлане Стевић, њене организације «Мајка девет Југовића» и Рашко- призренске епархије СПЦ. Током посета породицама у заједничком договору разматрамо шта им је најнеопходније у домаћинству како би макар на одређен временски период смањили своје нагомилане животне бриге и проблеме. Потресне приче које напросто не остављају никог равдошним покушавамо да у својим скромним извештајима након посета пренесемо нашим члановима и донаторима, у којима се врло често неизмерна туга, радост, понос константно преплићу са хиљаду других мисли и осећања са којима се вратимо, истиче Милош Марковић.

 – Свака наша акција под називом „Нема предаје“ која укључује помоћ српским породицама из косметских енклава има неколико фаза. Прво одређујемо суму коју планирамо да понесемо на Космет. Затим се контактирају наши пријатељи из Хуманитарне Организације “Мајка девет Југовића”. Они одреде неколицину породица за које сматрају да би им помоћ била неопходна, и које нико до тад није обишао или помогао, предочава нам Предраг Маринковић, и наставља, Приликом посете свакој од породица наши представници разговарају са породицама о животним условима, недаћама које су их снашле и на крају о конкретном виду помоћи. Записују се основни подаци о броју чланова домаћинства, примањима, годишту укућана и образовању. У Грачаници обављамо куповину планираних ствари и тиме приводимо крају наш део посла. Завршни део наше акције одрађују чланови ХО „Мајка девет Југовића“ који купљене ствари у року од недељу дана доставе свакој од породица, закључује Предраг.

…и у другим српским крајевима и земљама Правник Милош Тиосављевић који живи у Новом Пазару упознаје нас са резултатима рада организације у Рашкој области. – На територији Рашке области наша организација је помогла укупно 12 породица које имају по више од петоро деце. Рад на терену се састоји у обиласку породица, контакту и планирању потребне помоћи. Помоћ се углавном састоји у куповини хране, беле технике и ствари које су потребне за свакодневну егзистенцију, каже Милош и додаје како помоћ вишечланим породицама не би била могућа да није донатора који су покретачка снага СЗС организације. Наши донатори, Срби који живе у иностранству нису заборавили Србију, нису заборавили своје село, град и варош, још у њима живи слика некадашњег топлог дома који је био пун дечијег осмеха чему свкако и ми тежимо закључује Милош.

О активностима на територији Републике Српске где је организација присутна и активна од самог oснивања и где су помогли десетине породица упознаје нас Добрина Кусмук. –  У Српској смо присутни од самог почетка рада. Све ове године се трудимо да будемо присутни у свим дијеловима РС гдје су породице са петоро и више дјеце у тешкој социјалној ситуацији. На почетку смо, о дјеци која немају најосновније, читали у медијима- након чега смо ишли на адресу да сами направимо извјештај донаторима и послије тога носили планирану помоћ. Послије су нам друге организације, новинари и пријатељи скретали пажњу на најугроженије па смо помоћу Центара за социјални рад долазили до података како најбоље помоћи породицама. А  сада се неке породице и саме јаве са одређеним молбама, објашњава нам Добрина Кусмук, представница организације у Републици Српској и наставља, Најчешће помажемо храном и одјећом. Имамо кориснике који су једноставно у таквој ситуацији да им можемо само храну периодично обезбјеђивати јер држава једноставно нема такву социјалну карту која би покрила самохране родитеље са пуно дјеце а без запослења. На неке наше породице смо скренули пажњу и влади РС па су сад трајно збринути и хвала Богу не требају више нашу помоћ. Покушавамо да се повежемо са другим хуманитарним организацијама на овом простору па да будемо још дјелотворнији при нашим акцијама помоћи дјеци Српске, каже на крају Добрина. Седиште организације Срби за Србе тренутно је у Бечу који је незаобилазан у историји српског расејања. Обзиром на бројност српске заједнице у Бечу какве су могућности за рад и организовање Срба у овом граду, упитали смо студента на грађевинском факултету у Бечу, Милоша Јовановића који представља организацију у Аустрији? – Према званичним подацима у Бечу живи преко 140 хиљада држављана Републике Србије, а процене говоре да је број наших сународника у Аустрији и двоструко већи када се узме у обзир колико је Срба узело аустријско држављанство током протеклих деценија. Сама чињеница да је српски језик данас, поред немачког, најзаступљенији у Бечу сведочи о огромном потенцијалу који наш народ има на овом простору. За непуних годину дана смо успели да региструјемо организацију под двојезичним називом „Humanitäre Organisation Serben für Serben – Хуманитарна Организација Срби за Србе“ и пренесемо све кључне циљеве у нови Статут, добијемо статус добротворне организације што подразумева ослобађање од свих врста пореза, отворимо рачун на име организације и испунимо све пратеће законске обавезе, склопимо пословне уговоре са разним предузећима који ће нам омогућити већи број донација и да изградимо контакте са, по српску заједницу у Аустрији, најважнијим институцијама. Наша последња акција помоћи српском народу на Косову и Метохији окупила је осим Срба и неколико Аустријских уметника на челу са издавачем једног познатог економског листа у Аустрији, објашњава нам представник организације у Аустрији Милош Јовановић, и додаје да као заједница имају све институционалне могућности за организовање и рад, не само у хуманитарном смислу, већ и у домену очувања националног идентитета и вредности као што су култура, језик и вера. Милош сматра да је наш народ прилично анемичан и да је јако тешко мотивисати велики број људи да се активно укључе у рад који служи у идеалне сврхе, а не у личне или политичке интересе. Зато се трудимо да градимо добре односе пре свега са Српском православном црквом у Аустрији и организацијама окупљеним око ње, а све у циљу повезивања и организовања Срба у расејању, закључује Милош Јовановић. Повећава се број волонтера активиста али и донатора На крају враћамо се још једном у разговор са Игором Рашулом који нам је пружио несебичну помоћ у припреми овог прилога којим смо читаоцима Дијаспоре приближили узориту организацију Срби за Србе. Читаоци ће се, овим прилогом, увјерити како могу бити функционале и ефикасне везе међу нашим људима у расејању. Рекло би се све се може кад се хоће и жели радити а да се при томе чува част и образ и душа рода за чије потомство се ради. Све је код организације Срби за Србе кристално јасно. Све је на суду јавности којој су доступне релевантне информације. Уз то одржавајући везу са донаторима обавјештавају их о свакој уложеној пари или центу путем редовних месечних извештаја. Управо због тога питамо Игора колико све то доприноси расту активиста волонтера и броја донатора? – Наша организација је по броју људи који активно волонтерски раде у њој још увек мала, али врло оперативна и ефикасна, уз чињеницу да нам се све више младих волонтера и донатора широм света прикључује. Маса новца коју прикупимо на годишњој бази се континуално повећава што нас свакако охрабрује и подстиче да наставимо са даљим радом. Уз добар план, поделу рада по континентима и регионима и професионализацију саме организације надамо се да ћемо у периоду пред нама бити у могућности да проширимио социјални програм помоћи људима са петоро и више дјеце. Намјера нам је да повећамо друштвени утицај кроз директно улагање у младе и образовне студенте, средњошколце, проналазаче, спортисте, будуће официре и наравно нове лидере СЗС-а.

Да се разумемо, ова организација није ту да суштински мења српско друштво. Ова организација и пре свега идеја “Срби за Србе“ треба да отвори могућнисти људима како у Србији, широм Балкана, тако и у Европи и свету да се организују и у сарадњи са организацијом (или самостално) помогну другима мењајући себе и погледе на овај свет. Такође, оваквих организација треба да се формира на стотине, али да се све воде поштено, транспарентно и како Бог заповеда. У том и таквом раду се може родити та нада да српско друштво буде квалитетније, или да макар ми имамо став да се ствари мењају на боље. До тада, борићемо се са ветрењачама. Уз Божију помоћ израшће ово све у велику причу једног дана. Вама из «Дијаспори» желим да истакнем посебну захвалност на досадашњој подршци нашoj организацији. То што пратите наш живот од почетка и што нас подржавате и материјално високо ценимо, каже на крају Игор Рашула.