Отворена фарма узгој свиња на Косову и Метохији

Добротворна организација Епархије рашко призренскеМајка девет Југовића“ из Грачанице отворила је крајем априла фарму за узгој свиња на Косову и Метохији, у селу Прековце, општина Ново Брдо. Ово је још један у низу пројеката самоодрживости народних кухиња, а који је донацијом у вредности од 360.000 динара подржала и Хуманитарна организација Срби за Србе.

Свечаном отварању присуствовао је Епископ рашко-призренски Теодосије, донатори пројекта, као и велики број пријатеља и сарадника организације.

Поред Фарме коза и оваца, Млекаре, Фарме за тов јунади и телад, крава музара, Погона за пастеризацију поврћа и Узгајање ружа и кала под пластеницима у Грабовцу, са радом почиње фарма за узгој свиња капацитета од 150 до 200 прасад.

Потпуну подршку о изградњи и опремању овог објекта организација “Мајка девет Југовића“ добила је од господина Арноа Гујона, који је преко своје хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ уплатио 150.000 евра за реализацију пројекта.

Хуманитарна организација Срби за Србе донирала је 360.000 динара за опремње дела објекта предвиђен за раднике и то: кухињски елементи, фрижидер, сто и столице, санитарије за купатило и материјал за прикључење воде, а  захваљујући МК групи и Фонду Б92 фарма за узгој свиња већ на добром путу да од самог почетка крене са радом својим пуним капацитетом уз донацију од 50 свиња  и 500кг концентрата.

Отварање фарме има вишеструк значај. Поред производње меса које ће се користити у Народним кухињама, отвориће се нова радна места која су на Косову и Метохији драгоцена и преко потребна.

Приликом свечаног отварања фарме за узгој свиња у Прековцу, представници организације “Мајка девет Југовића“ истакли су велики значај ове реализоване донације да свакако представља сигуран подстицај за наредне кораке.

Борба за опстанак српског народа на Косову и Метохији је постала наш начин живота и ми ћемо  као и до сада у потпуности давати себе  да у томе истрајемо. Срдачно се захваљујемо донаторима на указаном поверењу и свима који подржавају и цене наш рад,“ истакла је председница организације “Мајка девет ЈуговићаСветлана Стевић.

Рачуни и потврде финансиране помоћи