Палачинка журка за помоћ земљацима

Племенита идеја реализована недавно у сарадњи са Хуманитарном организацијом Срби за Србе из Немачке, нашој дијаспори у Берлину донела је много слатког задовољства, а корист угроженим српским породицама широм Балкана.

На иницијативу Оливере Стефановић, која је идеју за ово, како каже, „украла“ из Канаде, у порти берлинске цркве на Темпелхофу организована је „палачинка журка“.

– Видевши на интернету да се преко Баре годинама организује палачинка парти дошла сам на замисао да слично урадимо и овде. Идеја јесте моја, али огромне заслуге припадају и Весни Папић, која је годинама живела у Канади и много помогла око организације у цркви, као и другим женама које су допринеле да успемо у овоме – каже за „Вести“ Оливера Стефановић.

 

Прикупљено је укупно 1.300 евра, само на палачинкама 503 евра, а остатак новца зарађен је од продаје пита и добровољних новчаних прилога.

– Моја велика жеља би била да прикупљени новац оде за помоћ српским породицама на Косову и Метохији, јер мислим да је у овом тренутку ипак ургентни проблем тамо где људи живе у енклавама и треба да покажемо да смо уз њих – каже Оливера која се бави гастрономијом и организовањем културних делатности. Ова Београђанка за то има још један разлог – њени родитељи су рођени на Косову.

– Мајка је посебно везана за Косово и нашу веру и традицију и ово сам урадила делом и због ње. Волонтери Хуманитарне организације Срби за Србе из Београда и Нирнберга Александар, Милош, Никола и Весна су представили филм о раду организације која је, поред Србије и Немачке, регистрована у још седам земаља: САД, Канади, Аустрији, Црној Гори, Републици Српској, Швајцарској и Норвешкој.

– Први пут се представљамо у овом делу Немачке јер сматрамо да пуно земљака још не зна за нас. Имамо праксу да људима кажемо да не морају да нам верују на прву лопту, него да нас прате у томе шта радимо. Поплаве су показале да кад је дошао моменат да се донира – многи су се одлучили за нас. Циљ је да се ширимо и омогућимо онима који су много пута преварени, поготову дијаспора, ако стварно желе да помогну то могу преко нас и знаће тачно где одлази њихов новац – објаснио је Милош Марковић.

Заслужили орден

Срби за Србе уживају подршку цркве, због чега су одликовани орденом Светог Саве 2. реда и бројним захвалницама. Имају подршку јавних личности попут Вање Булића, Дејана Томашевића, Аце Селтика, а преко пројекта Тројка из блока и свих који воле баскет и кошарку.

Извор: Вести онлине