Пластеник за породицу Рњак из Бенковца

Како смо и најавили раније, врло занимљиви пројекти реализовани су у претходном периоду на подручју Крајине. Један од таквих био је пројекат помоћи за малу породичну задругу браће Рњак из места Буковић код Бенковца (Далмација). Овај пројекат имао је за циљ да помогне самоодрживост овог домаћинства, тачније да омогући потпуну независност и економску стабилност за ове две породице. Прву породицу чине Љубомир и супруга Сања и њихова деца Никола (18) и Лана (11), док породицу његовог брата Мирка чине још и супруга Бисерка и ћерке Бојана (22) и Марија (21).

Породица је од раније позната у том крају као вредна земљорадничка породица, од чега иначе и живе и школују своју децу. У сарадњи са свештенством Епархије далматинске, договор је био да се ова породична задруга помогне куповином једног великог и квалитетног пластеника. Схватили смо важност овог пројекта, а посебно јер су у питању породице два рођена брата, тако да смо донели одлуку да породицама Рњак обезбедимо пластеник од чак 300 м². Вредност целокупне набавке пластеника са монтажом износи 7.500 евра. Породица је на то додала одређену суму, како би докупили неколико пратећих елемената и обезбедили смештај и исхрану за мајсторе који су пластеник монтирали.

У току постављања пластеника

Важно je поменути да већ пар година уназад обезбеђују врло квалитетно поврће (парадајз превасходно) по веома повољним условима за потребе Богословије Св. Три Јерарха која се налази при манастиру Крка код Кистања, а неретко и донирају доста тога са своје пољопривредне трпезе за потребе манастира.

Проширивањем производних капацитета кроз набавку овако озбиљног пластеника, породице не само да ће унапредити своју производњу и продају, већ ће узгојем нових сорти поврћа (блитве, краставаца, паприка, зелене салате) моћи да обезбеде разноврснију понуду намирница за сам манастир и Богословију и тако им додатно олакшају снабдевање истим.

С обзиром да због већ опште познате ситуације која је узрокована пандемијом корона вируса и која нам је онемогућила да лично примимо речи захвалности за ову обезбеђену помоћ, морамо се задовољити онлајн поздравима које нам стижу из далеког Бенковца и који су упућени свој браћи и сестрама широм света, а који су део ове наше мале Срби за Србе машинерије. Позив да будемо гости породица Рњак је отворен, како би се и на лицу места уверили у квалитет производа из њиховог новог пластеника.

Рачуни и потврде финансиране помоћи