Подршка сеоским домаћинствима – породица Вујанић из Срезојеваца

Између Горњег Милановца и Чачка, на месту одакле се пружа леп поглед ка Овчару, Каблару и Дивчибарама, налази се село Срезојевци. У овај прелеп крајолик пре шест година доселила се породица Вујанић. Мирослав и Соња избегли су из Книна, дуго времена су живели у Београду, а онда су решили да оставе јурњаву и градску вреву и пређу да живе на селу!

Изузетно важан разлог преласка на село била је и одлука о начину васпитања деце у складу са традицијом и природним окружењем, као и да деца стекну одговорност и радне навике које су данас умногоме запостављене. Откупивши сеоско имање у Срезојевцима остварили су своју жељу. Данас ту живе са децом Ленком (16), Ђорђем (14), Милицом (11) и Петром (5).

Да је њихова одлука имала пун смисао ови људи сведоче својим животом. Вујанићи живе искључиво од свог рада. Имају три хектара под воћњацима, ливадама и шумом. Гаје непрскане јабуке и шљиве, а држе и козе и друге домаће животиње. Нешто од тога имају за своје потребе, а нешто за продају и пласман у веће градове. У томе им помаже широка мрежа њихових познаника и пријатеља.

Ове вредне људе недавно су посетили чланови Хуманитарне организације Срби за Србе који у склопу свог деловања имају и опредељена средства за развој села кроз подршку сеоским породицама. У циљу лакшег обрађивања земље и узгоја одређених производа, породици Вујанић би превасходно био неопходан трактор. Пошто имају већ три кошнице, за озбиљан искорак у произдовњи меда било би им потребно још пет кошница и осам ројева пчела, а значила би и преса за цеђење воћа како би могли да производе сокове.

План је да покушамо у наредном периоду да им све то обезбедимо. Изузетно важан сегмент ове приче јесте настојање и жеља Вујанића да у будућности и сами помогну и другима да се одлуче на сличан корак – повратак селу, традицији и животу у складу са оним што дају Бог и богата српска земља!