Политика: Све се може кад се Срби сложе

Политика, 3. децембар 2017. – За 12 година рада Хуманитарне организације Срби за Србе прикупљено је више од 2,1 милион евра, од чега је до сада помогнуто 1.725 породица са 11.335 деце.

Једна од највећих акција Хуманитарне организације Срби за Србе у 2017. години успешно је завршена 29. новембра. Деветочланој породици Павловић из села Драгиње крај Коцељеве проширена је, обновљена и опремљена кућа захваљујући доброј вољи људи из целог света.

Тешка ситуација у којој је, до јуче, живела породица Павловић никога није оставила равнодушним. Организована је велика акција прикупљања средства да им се помогне. Отац Душан и мајка Славка подигли су девет кћери и синова у трошној кући, без купатила. Данијела (26) и Слађана (21) су се удале и отишле из родитељског дома, у коме су и даље Милош (23), Биљана (16), Дејан (13), Мирјана (12), Бојан (10), Бојана (9), и Данијел (7). Велику наду пробудила им је почетком године посета организације Срби за Србе. Након сређивања и дограђивања куће, прешло се на опремање новог дома – купљени су веш-машина, фрижидер, замрзивач, и шпорет на дрва, два ормара, трпезаријски сто и столице, радни столови, кауч… Вредност помоћи Павловићима износила је 1.728.943 динара.

Српски народ је спреман да помогне угроженим породицама у невољи, али само онда када се поштено и отворено ради на достављању помоћи – каже Игор Рашула, председник једне од највећих и најорганизованијих хуманитарних организација Срби за Србе, која из године у годину стиче све веће поверење и подршку донатора широм света, превасходно захваљујући потпуном транспарентном начину рада.

Све донације, трошкови и начин на који се распоређује новац организација објављује на свом сајту. Месечни извештаји, листа донатора, увид у стању новца на рачуну, као и проток новца су свакодневно доступни свим нашим члановима, донаторима, пријатељима и виртуелним посетиоцима – каже наш саговорник.

Организација помаже породицама и на простору Крајине, Федерације Босне и Херцеговине и Косова и Метохије. За угрожене сазнају путем медија, од свештеника и од самих породица.

Хуманитарна организација Срби за Србе је настала крајем новембра 2005. године, првенствено као идеја српског народа у расејању да се окупи око племенитих циљева, помоћи вишедетним српским породицама широм Балкана које су на рубу егзистенције. На то су их подстакла упозорења аналитичара да ће већ половином овог века Срби постати мањина у читавом региону. Са друге стране, чињеница да породице са више од четворо деце често муку муче живећи у оскудици, јер их друштво “не види“.

Окосницу организације, која је данас регистрована у девет земаља широм света, чине млади и енергични људи, окупљени заједничком визијом помоћи онима који су благословени бројним потомством. За 12 година вредног доброчинитељског рада прикупили су више од 2,1 милиона евра донација са којима је обезбеђена помоћ за 1,725 породица које броје 11,335 деце. Донације се скупљају кроз разне активности. Палачинка журке, турнири у пикаду, стони тенису, фудбалу, бацању камена са рамена. Спортске манифестације попут “Тројка из блока“ која је овог лета одржана и у Руми. Ујединила се тада цела Рума да помогне својим комшијама шесточланој породици Ђикић из Путинаца, а онда се укључило и много донатора. Укупна вредност обезбеђене помоћи 420,288 динара.

– Након неког времена, када су стали на своје ноге, поједине породице нама су се јавиле да и оне помогну другима. То је и управо циљ коме тежимо – наглашава Рашула.

Хуманитарна организација Срби за Србе одликована је 2015. године орденом Светог Саве другог реда, а 2016. године орденом Светих Новомученика Горњокарловачких.

Желимо да искористимо ову прилику да позовемо људе добре воље да узму учешће у нашим хуманитарним акцијама јер свакодневно на делу доказујемо народну изреку: “Све се може кад се Срби сложе.“ Деца су будућност друштва и зато морамо бринути о њима – поручује на крају Игор Рашула.

Славица Ступарушић, Политика

Политика: Све се може кад се Срби сложе Политика: Све се може кад се Срби сложе