Помешана осећања на усељењу породице Димић на Косову и Метохији

Хуманитарна организација Срби за Србе завршила је реновирање и опремање куће за породицу Димић из села Божевце на Косову и Метохији. Уобичајена радост при усељењима овог пута је изостала због изненадне смрти оца Бранка. Преминуо је на самом почетку радова због корона вируса. Иза њега остали су супруга Илинка и деца Стефан (16), Бојан (15) и Милица (12).

Прича породице Димић једна je од најпотреснијих са којима смо се сусрели. Сви чланови породице, сем најстаријег сина, су психички болесни. Трагови тешког живота оцртавају се јасно чак и на њиховим лицима. Живели су у кући са испуцалим зидовима, пропалом столаријом, старим намештајем. Нису имали чак ни купатило!

Сама помисао колико је тешко овим људима узрокује мучнину, тако да најмање што смо могли да урадимо за њих јесте да им обезбедимо бар нормалне услове за живот. То се постигло захваљујући општини која је покрила део посла и нашој организацији која је финансирала постављање изолације, демонтажу старих подова од дасака и постављање ламината, постављање плочица и лимарије, лимених опшивки на крову као и опремање куће основним покућством и потребштинама. Укупна вредност помоћи наше организације је 1.053.760 динара.

Код Димића смо овог пут од деце затекли само најстаријег сина Стефана који није био прошли пут, па смо искористили прилику да упознамо овог младог момка који носи тешко бреме на својим леђима. При првој посети смо упознали Милицу која је на почетку отрчала од нас, па се касније вратила, док нам се Бојан само смешио иза оближењг дрвета, не желећи да прилази.


С једне стране смо поносни што смо урадили још једну кућу на Косову и Метохији и срећни да ће Димићи имати по први пут купатило и пристојне услове за живот, а с друге стране нам је жао јер смо свесни да је за ову породицу потребна свеобухватна помоћ и целовито решење које укључује ангажовање државе, институција и друштва. Надамо се да ће уз помоћ рођака и комшија успешно бринути о домаћинству – истакли су из организације Срби за Србе.

Унутрашњост куће некада
Унутрашњост куће садаСело Божевце се, иначе, налази у општини Косовска Каменица. Некадашње село од близу 800 људи, данас броји тек нешто више од 40, углавном старијих, становника. Драго нам је да смо свој хуманитарни печат оставили и у овом селу, а ми ћемо наставити да подржавамо све српске породице на Косову и Метохији у границама наших могућности. Позивамо и све донаторе да наставе да нас подржавају у томе!

Код Димића некада
Код Димића садаЗахваљујемо се и свим донаторима, како онима који су наменски донирали за ову породицу, тако и редовним донаторима без којих све ове акције не би биле могуће, а посебно хвала овог пута иде за Румљане који су на овогодишњој Тројци из блока прикупили значајан део средстава за ову акцију.

Рачуни и потврде финансиране помоћи