Помоћ породици Радојчић за опстанак у Тузланском кантону

Помозите да помогнемо породици Радојчић из Горње Тузле. Осврните са на живот наших људи у Федерацији. Покушајмо поправити услове живота вриједним породицама.

Сви по дио то је цјелина, то је заједништво нашег народа. Донације се могу уплатити на жиро рачун, учествовањем у неким од догађаја наше организације или, најједноставније, позивом на број 17763 донирате 2 КМ, да би породици Радојчић обезбиједили боље услове за живот и олакшали рад у пољопривреди.

Ковачица, ријетки у туђини који су остали да живе и раде на простору Горње Тузле. Породица Радојчић живи у забаченом дијелу Горње Тузле, са јако мало комшилука и као једина породица са дјецом у том мјесту. Укупно десетак српских породица у том селу данас живи. Отац Борислав има 43 године, нема стално запослење, најчешће помаже парохијском свјештенику у радовима око цркве и бави се пољопривредом колико може и има могућности. Мајка Јасна има 41 годину, до сада је већ тјерана са свог огњишта, али одавде каже не иде иако није запослена. Тренутно храни два сина и помаже супругу у пољопривреди. Синови Петар (17) и Зоран (16) добри су и вриједни ђаци. Иду у школу, неколико километара пјешке до првог аутобуса, затим пресједају у други да би дошли до школе. Сваки дио свог слободног вријемена помажу родитељима умјесто да се забављају са осталим вршњацима.

Радојчићи су имали дуг животни пут, избјегли су у Бијељину одакле су се вратили 2002. године. Кућу су успјели да направе сами својим радом, донације су добијали у виду материјала за изградњу куће. У донацијама је учествовало Федерално Министарство, Српска Православна Црква и неколико добрих људи из околине. Кућу су саградили на два спрата (приземље и спрат), а успјели су опремити само приземље за најосновније потребе. Струју и воду имају у новом дому. Жељели би да заврше спрат куће и да њихова дјеца имају своје собе као и сви њихови вршњаци. Тренутно, нису у могућности да издвоје средства за опремање спрата, јер успијевају да зараде тек толико да имају за живот. Имају 30 дунума обрадиве површине и све то обрађују и одржавају са једним трактором и косилицом. Од великог значаја би им била балирка, јер би са њом не само себи могли да олакшају већ и да зараде који динар.

С обзиром да је свега десетак српских породица настањено на овом подручју, потребни сте нам да им помогнемо да опстану на својим огњиштима!