Помоћ стигла код Костадиновића

Чланови и пријатељи Хуманитарне организације СРБИ ЗА СРБЕ помогли су средином марта седмочлану породицу Костадиновић из Бања Луке. Чланови породице су родитељи Душко и Слађана са децом: Душка (16), Теодора (11),  Стефан (7), Дарио (5) и најмлађа Сара (2). Костадиновићима су обезбеђени шпорет на дрва, веш машина, усисивач, 100 пилића, 4 прасета, хранилице и концентрати, као и пакет хране и хигијене. Укупна вредност уручене помоћи износила је 3.914 КМ. Средства за помоћ породици обезбеђена су на донаторској вечери у Фирту (Немачка) где је наменски за  Костадиновиће скупљено 2001,70 евра.

 Душко и Слађана са најмлађом децом Дариом и Саром

Породица Костадиновић живи 20-так километара од Бања Луке гдје су се доселили из Црне Горе. Тамо је отац радио на грађевини, али како је све теже било наћи посла дошли су у главни град Републике Српске пошто им је бо најближи родном Новом Граду.

У Бања Луци су у прво вријеме живјели као подстанари, међутим како нису имали за кирије и пошто су каснили 5 дана са исплатом исте, газда их избаци напоље са малом дјецом. Тада им је свештеник Срђан, притекао у помоћ и захваљујући локалној мјесној заједници успије их смјестити у једну напуштену кућу. У тој кући, која је на почетку више личила на руину, породица Костадиновић живи око 5 година. Иако та имовина не припада њима били су приморани да поправљају и дозиђују да би дјеци створили нормалне услове за живот.

Најстарија Душка има 16 година и иде у средњу школу у Бања Луку, Теодора 11 година и Стефан 7 година иду у основну школу, али као и старија сестра морају користити аутобус. Најмлађи Дарио 5 година и Сара 2 године остају кући са мамом Слађаном.  Испорука шпорета на дрва, веш машине и усисивача 

Слађана је, када је са супругом исцрпила све могућности да дјеци обезбједи основно у очају дала оглас „примам храну на поклон“ која је и покренула људе доброг срца да тој породици притекну у помоћ. Са дјечијим доплатком од 140 КМ и зимом која онемогућује оцу породице да иде радити на дневницу она није више знала како даље. 

Након објављене потресне вести на интернету о тешком стању код Костадиновића, Хуманитарна организација Срби за Србе у Немачкој организовала је добротворно вече за помоћ породици у граду Фирт, где је прикупљено 2.001,7 евра.

Члан Удружења „Кнежевина Српске“, који нам добровољно помаже је први обишао малене Костадиновиће и увјерио се у чињеницу да им родитељи не могу обезбједити најосновније. Почетни план помоћи, договорен са мајком Слађаном, је био да им се помогне око изолације јер им топлота сва оде у поткровље, да им се купи машина за веш и да се Електропривреди Крајине обратимо писменим путем са молбом да им отпишу дио дуга за струју који тренутно износи 3.000 КМ.   У међувремену је предузеће које им је у неколико наврата помогло у изградњи и поправци куће преузело на себе постављање изолације за шта су већ довезли материјал. Захваљујући њима наша се организација могла преусмјерити на друге потребе малих Костадиновића.   Обезбеђен материјал за изолацију дома у коме живе Костадиновићи

У договору са родитељима смо се одлучили да им купимо, мимо већ поменуте машине за веш, шпорет на дрва, усисивач, храну, пилиће и прасиће са неопходном храном, које ће гајити сами и тако дјеци обезбједити храну на дуже стазе.  Пилићи стигли код Костадиновића  Испорука концентрата за исхрану прасића и пилића 

За храну смо издвојили 600 КМ. За пилиће, прасиће и њихову храну смо потрошили 1.995,90 КМ, док је за остатак од 1.318 КМ купљена веш машина, шпорет на дрва и усисивач. 

Сви чланова породице Костадиновић се захваљују донаторима из Немачке који су им обезбедили услове за бољи живот у коме ће моћи од свог рада да стварају и на тај начин привређују себи за живот.

Позивамо све људе добре воље да и даље подржавају рад Хуманитарне организације СРБИ ЗА СРБЕ и на тај начин помогну и обрадују велики број деце којој је помоћ преко потребна.

Рачуни и потврде финансиране помоћи