Помоћ за српску породицу из САД

Септембра ове године добили смо информације о породици Узелац која живи у Round Lake Beach, Илиноис (САД). Глава породице Милан, који је претрпео два срчана удара и који има тежак облик дијабетеса, онеспособљен је и, нажалост, није у стању да радом обезбеди елементарне потребе за своју породицу. Миланова супруга Даница је, такође, лошег здравственог стања и тренутно је на терапији лечења тумора. Њихов син Дејвид (17. година), иако похађа средњу школу, до скоро је радио како би помогао својој породици, али, нажалост, због економске кризе, више није запослен. Наравно, он још увек покушава да помогне родитељима колико год може. Након што смо чули да је породици искључен гас већ два месеца и да немају средстава чак ни за куповину основних средстава за хигијену, као што су сапун и паста за зубе, знали смо да морамо да реагујемо! Наш одбор је донео одлуку да помогне овој породици што пре и да финансира ову акцију сопственим средствима.

У недељу 13. септембра 2011. године, након присуствовања Светој Литургији у манастиру Нова Грачаница, посетили смо породицу Узелац у њиховом дому. Породица нас је љубазно и срдачно дочекала и морамо признати да су били веома срећни што нас виде. Разговарали смо са породицом како би утврдили њихову тренутну ситуацију и одредили који је то најбољи начин да им се помогне. Сазнали смо да се породица у последње две године, када се Миланово здравствено стање погоршало, заиста борила да изађе на крај с проблемима.Обзиром да је зима већ на прагу, знамо да је за породицу од изузетне важности да добије гас како би имала грејање и топлу воду.

Контактирали смо директно гасне компаније и уплатили 308 $ да би породици Узелац поново био прикључен гас. Када је породица обавештена да ће њихов гас бити укључен у наредних неколико дана, нису могли да верују. Даница је била у сузама и цела породица је била изузетно захвална.

Такође смо породици донирали одећу, хигијену и посуђе. Поред тога, пружили смо им и информације о томе како да постану стални становници САД, што би им омогућило већу помоћ државе, а самим тим и боље услове живота.

Осећамо се благословеним што смо помогли овој српској породици који истински живи на ивици егзистенције.