Помогнута породица Огњеновић донацијом система за производњу пелета

Помоћ вишедетним породицама је основна и главна делатност наше организације. Међутим, пратећи сам раст и развој организације, у немалом броју случајева, одлучујемо се и за помоћ већим или мањим сеоским заједницама или удруженим сеоским домаћинствима, како би те заједнице од удруженог рада могле за себе да остваре одређену врсту прихода и тиме побољшају свој социо-економски статус.

Један такав пројекат који смо покренули још 2017. године, био је пројекат финансирања погона за производњу пелета при манастиру Комоговина у Епархији горњокарловачкој. Идеја која је потекла од стране самог свештенства Епархије горњокарловачке и начин на који је цео пројекат требао да се развија, завредео је нашу пажњу и са пуно ентузијазма смо приступили целом послу. Циљ је био да се упосле три српске вишедетне породице, које би се бавиле одржавањем погона и производњом пелета, а који би им доносио редовна примања и побољшао опште материјално стање.Подсетимо, наша организација је за овај пројекат издвојила 8.386,64 евра за набавку главне машине. Све остало што је било неопходно да би се започео процес производње, финансирала је Епархија горњокарловачка. Нажалост, пријатељ наше организације протојереј-ставрофор Далибор Танасић, који је био на себе преузео да координира све послове око самог погона, дистрибуције пелета и породица које би биле упошљене, изненада се упокојио почетком 2018. године. Његовим упокојењем, цео пројекат је стао и од тада, па до дана данашњег није било позитивног помака по том питању.

Након више покушаја, а у координацији са Епархијом горњокарловачком, да се нађе одговарајући корисник који би преузео на себе управљање и коришћење целог погона, дошло је до коначног решења. Извршена је пренамена корисника помоћи, тако да је погон успешно транспортован и монтиран на имању породице Огњеновић из Кистања у Далмацији. Породицу Огњеновић чине родитељи Радован и Огњена, са ћерком Маријом (13), које смо иначе скромно помогли у нашој Васкршњој акцији, сада већ давне 2013. године. Препознати као вредна и радна породица, препоручени су нам били као озбиљни кандидати за ову вредну донацију. Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Господин Герасим, благословио је целу акцију, тако да је без икакве надокнаде породици од стране наше организације и епархије дониран погон на коришћење. Процењена вредност целе донације је близу 19.000 евра.

Презадовољни смо дарованом донацијом. Испланирали смо како би све ово требало да функционише. Има пуно биљног отпада, који ћемо употребљавати као сировину за производњу. Доста људи у селу и околини, не зна шта да ради са тим отпадом, тако да ћемо спојити лепо и корисно. Oсим за сопствене потребе, можемо покрити потребе за сигурно још десетак домаћинстава, које користе пелет – објаснио нам је Радован, какви су им планови.

Искрено се надамо да ће овај пројекат коначно заживети, као и да ће бити на корист нашим људима, којима је првобитно и био намењен, независно од саме локације на којој се погон налази.

Помоћ породицама у Крајини настављамо већ почетком идуће године, с обзиром да је у плану још једна велика традиционална Божићна акција. Подржите нас!