Помогнута прва настрадала породица у земљотресу на Банији!

Пре два месеца покренули смо општу кампању за помоћ пострадалим српским породицама у разорним земљотресима који су погодили подручје Баније и Кордуна.

Након интезивних контаката које смо остваривали са представницима Епархије горњокарловачке, од којих су нам и стизали предлози за помоћ онима којима је то и најпотребније у датом моменту, коначно су створени услови да се реализује помоћ првој, од неколицине предложених, пострадалих породица.

У питању је породица Видовић из Вргинмоста са Кордуна. Ову скромну и честиту породицу чине млади брачни пар отац Чедомир и мајка Љиљана и четворо малишана, Николина (10), Кристина (7), Милош (4) и Душан (3). Трошна кућица коју су купили пре неколико година када су се и доселили у Вргинмост из Теслића, захтева улагање и без оштећења која су настала у земљотресу. Срећом, кућа није толико оштећена да се у њој не би могло живети, тако да осим пукотина на купатилу и мањих оштећења на крову, који је свакако био у доста лошем стању, избегнут најгори сценарио у коме би породица морала да тражи други кров над главом.

У договору са оцем породице и локалним свештеником, предложено је да наша организација помогне у набавци материјала за реконструкцију крова, док ће се способни отац породице сам организовати и одрадити замену крова. Свакако, оваква породица заслужује да буде помогнута и кроз наше редовне акције које иначе спроводимо на том подручју, а земљотрес је само убрзао да то буде урађено ургентно, како не би дошло до даљег пропадања куће. За потребе набавке поменутог материјала, издвојено је 4.000 евра.

Отац Чедомир вредно ради у локалној пилани од јутра до мрака, како би успео да обезбеди својој породици најосновније, док је Љиљана посвећена у потпуности одгајању малишана.

Од како смо купили кућу, мучимо се да обезбедимо средства да заменимо кров. Увек искрсне нешто прече када је овако бројна породица. На нашу срећу, кућа није претрпела већа оштећења, а ваша организација се понудила да помогне погођенима земљотресом, тако да је, Богу хвала, ово добро дошло. Дугујемо велику захвалност како нашем свештенику, тако и свима вама у организацији – речи су оца Чедомира које су нам пренете, због немогућности да и лично присуствујемо испоруци ове помоћи.

За крај, Видовићи шаљу један заједнички породични поздрав, свим људима добре воље, који омогућују да се овакве акције спроведу у дело.

У току је спровођење акције помоћи и на другим локалитетима широм Кордуна и Баније породицама које су нам предложене за помоћ, тако да очекујемо још сличних извештаја у наредним недељама.

Рачуни и потврде финансиране помоћи