Помогнути Савићи из Републике Српске

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ у предходном периоду успјешно је помогла седмочлану породицу Савић из села Сњеготина, општина Челинац у Републици Српској. Најстарији члан породице је бака Славојка Савић, затим њен син Вукосав са женом Сњежаном има четворо дјеце Никола (16), Владан (14), Марко (12) и Младен (10). Породици Савић обезбеђен је водоводни материјал, пакет хране и хигијене, као и смештај са исхраном у школском дому за најстаријег сина укупне вредности од 1.849 КМ.

 Марко и Младен Савић са својим љубимцима

Породица Савић живи у старој породичној кући која је лошем стању, има само приземни спрат са двије просторије, од којих је једна спаваћа соба. Од многобројних финансиских проблема ту је и проблем са водом, тачније породица Савић нема воду у кући. Воду доносе са извора који је удаљен око 600 метара од куће. Родитељи нису стално запослени, Вукосав ради у шуми за дневницу као сезонски радник, а мајка Сњежана се стара о дјеци заједно са баком Славојком која има пензију 160 КМ и то је једино сигурно мјесечно примање.

 Пакет најосновније хране и хигијене за породицу Савић

 Чланови породице Савић са пакетима основних животних намирница

Бака се највише брине о најстаријем унуку који живи у школском дому и како сама каже, не зна до кад ће моћи овако да живе. Пензија је премала да би могли приуштити дјеци најосновније, тако да су затражили помоћ у храни, смештају за најстаријег сина у школски дом и око ријешавању проблема са водом. Пар дана након прве посјете послат је пакет са храном, а након тога је уплаћен смештај и храна за цијелу школску годину малом Николи.

 Младен Савић помаже приликом уношења намирница

Након ове двије акције почели смо са пројектом довођења воде са оближњег извора са којег су иначе доносили воду. За почетак су купљене цијеви, док су у међувремену Савићи сами ископали канал у којем ће се пружити цијеви.

 Цијеви за воду стигле су код Савића

Канал је ископан од извора до првог базена који је дужине 720 метара, а надморска разлика је 90 метара. План је да од тог базена вода иде слободним падом до куће у дужини од 500 метара.

 Канал којим је планирано да вода долази до куће

У току је постављање цијеви и укопавање првог базена, тако да са тим успјешно завршавамо пројекат за ову годину на жалост због недостатка новчаних средтава. Надамо се да ћемо што прије наставити са пројектом и куповином пумпе, кабла и осталог материјала како би могли прикључити воду и завршити цијелокупан пројекат помоћи седмочланој породици Савић.

Породица Савић захвалана је на великој помоћи која им је пружена у предходном периоду и надају се да ће у скорије вријеме добити сав материјал који је неопходан како би коначно имали воду у свом дому.

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ упућује позив свим пријатељима и донаторима организације да се укључе у акцију прикупљања средстава за помоћ овој и другим социјално угроженим вишедетним српским породицама.

Рачуни и потврде финансиране помоћи