Помогнуто пет породица у Северној Македонији, а по први пут помоћ је стигла и у Тетово!

Плодови нашег преданог рада на подручју Северне Македоније, видљиви су на сваком кораку. Акције помоћи нашем народу се спроводе у континуитету током целе године, посећују се најразличитија места широм Македоније по први пут, а и помоћ бива све конкретнија и већа.

Тако је било и овог пута, када смо током септембра посетили пет нових породица, које смо обрадовали обезбеђивањем договорене помоћи. Куриозитет је и то, да смо по први пут стигли и до Тетова. Све у свему, једна занимљива акција у којој је утрошен 28.481 евро, за помоћ социјално угроженим породицама.Сходно самој структури и бројности нашег становништва, логично је да је углавном тежиште активности у пределу Скопске Црне Горе, односно у општини Старо Нагоричане. Три нове породице са подручја те општине, добиле су помоћ. Породица Трајковски из села Пелинце, коју чини самохрани отац Славејко и ћерке Драгана (25) и Јована (17), помогнута је набавком грађевинског материјала, који ће породица искористити за надоградњу и санацију терасе, како би се спречила појава влаге. Утрошено је 3.200 евра у ту сврху.

Младу породицу Павловић из Никуљана, помогли смо по други пут. Први пут је испоручена помоћ у виду веш машине 2019. године. Сада смо за оца Драгана, супругу Јелену и ћеркице Хелену (6) и Николину (2) обезбедили материјал за изолацију соба и доградњу крова. Вредност испоручене помоћи износи 3.200 евра.

Наредна помогнута породица, била је породица Далибора Младеновића из села Тромеђа, општина Куманово. Једна несвакидашња занимљивост у вези Далибора јесте, да је он најстарије дете својих родитеља и да има чак петнаесторо браће и сестара. Осим њега у домаћинству су још и супруга Данијела и ћерка Нена (7). Далибор је започео изградњу куће на свом имању, па му је била неопходна и подршка са наше стране у том подухвату. У вредности од 6.000 евра, набављен је грађевински материјал.

У селу Бујковци, код Скопља, помогнута је породица Предрага Николића. Предраг и супруга Маја имају ћерке Анастасију (21) и Теу (13). И овој породици је стигла помоћ у виду грађевинског материјала, за потребе завршетка градње породичне куће у коју планирају да се уселе врло брзо. Конкретно је набављен материјал за фасаду, ПВЦ столарија, електро материјал и плочице за унутрашње уређење куће. Утрошено је 6.200 евра за помоћ Николићима.

Највећа помоћ слила се у скромни дом породице Станојевић из већ поменутог Тетова. Радиша је глава породице, а иначе је инвалид у пензији и пореклом је из Призрена. Њега је 2001. године током ратних сукоба у Македонији закачила граната, која је и порузроковала инвалидитет. Његовој породици, коју осим њега чине и супруга Достана, као и деца, тројке Никола, Николина и Наталија (18), помогли смо реновирањем купатила и једне собе, као и заменом ПВЦ столарије и набавком нове кухиње. Вредност овог мини пројекта износи 9.881 евро.

На крају, морамо да се захвалимо нашим сарадницима и борцима за очување културног и националног идентитета у Срба, Српском културно информативном центру СПОНА, који су дали велики допринос у реализацији акција помоћи. Биће ово још једна рекордна година, када говоримо о обиму испоручене помоћи у Северну Македонију са наше стране. Приводимо крају и неколико великих пројеката који су започети током године, с тога позивамо све донаторе да нас и даље подрже у нашим акцијама, посебно када је реч о подручју Северне Македоније.

Рачуни и потврде финансиране помоћи