Породици Хрваћанин дарована крава

Почетком јуна мјесеца предствници Хуманитарне организације Срби за Србе спровели су још једну у низу успјешних акција на територији Републике Српске. Овај пут помогнута је шесточлана породица Хрваћанин из насеља Петров Гај које се налази петнаестак километара удаљено од Приједора. Породицу Хрваћанин чине отац Ђуро (62 године) и мајка Љиљана (46) и њихово четворо дјеце: Бојана (26), Митар (22), Ђурђина (20) и Мирослав (16). Након што смо се увјерили да је ријеч о породици која хоће да ради и да имају све услове да држе краву одлучили смо се за куповину. Породица је сама одабрала краву, а ми смо исплатили новац и то 2.400,КМ колико су износили и укупни трошкови ове акције.

Породица је раније имала неколико крава, међутим како су живјели у туђој кући и након што се газда куће вратио, морали су све да распродају како би купили земљу и направили кућу у којој данас живе. Једини запослени у породици је отац Ђуро који ради на жељезници, међутим већина његове плате оде на враћање кредита, који су такође подигли да би завршили кућу. На крају им од његове плате по њиховим ријечима остане свега 220,00 КМ, а за остатак морају да се стално сналазе и то најчешће надничињем, међутим и посла на селима је све мање, тако да уз сву вољу опет је јако тешко зарадити ,,који динар”. Дјеца су јако добра и вриједна – најстарија ћерка Бојана је завршила факултет, а Митар и Добрина средњу школу, док је најмлађи Мирослав ове године завршио основну и на јесен би требало да пође у средњу школу у Приједору.

 Када су чули за нашу организацију породица нам се обратила за помоћ јер како кажу имају све потребне услове да се баве пољопривредом, а посебно узгојем домаћих животиња али недостаје им новца да почну са тим. Око куће имају доста земљишта, имају бунар и шталу спремљену, а такође имају и трактор са додатним прикључцима, међутим сами кажу да недостаје новца за нафту и сјемена, тако да доста земљишта, на жалост, стоји неискориштено. Кроз разговор са породицом, нагласили су нам да им је приоритет да имају краву, како би превасходно имали храну за себе, а могли би нешто и да приходују продајом млијека и млијечних прерађевина.

 Како народ каже да несрећа не долази сама, исто тако ни добре стваре не долазе саме, што потврђује и то да се на неколико дана прије него што смо купили краву породици опрасила и крмача коју имају, тако да је сточни фонд породице значајно увећан. Такође, ријечима не можемо пренесемо радост која је владала у дому породице Хрваћанин након што је стигла крава и неизвјесност у ишечекивању прве муже.

 На крају преносимо свима поздраве од породице Хрваћанин и упућујемо апел свим пријатељима и донаторима наше организације да се укључе у акцију прикупљања средстава за помоћ овој и другим социјално угроженим вишедетним српским породицама. Како радили, тако нам Бог помогао!СЗС Република Српска

Рачуни и потврде финансиране помоћи