Посећена породица Дошен из Н. Кнежевца

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су породицу Дошен из Новог Кнежевца на северу Баната. Отац Ђуро и мајка Јована храбро, лавовски се боре, не би ли својој деци, Дуњи (13), Игњату (9), Андрији (8), Николији (6) и Лаву Константину (2) обезбедили што боље услове за одрастање иако срећа није увек била на њиховој страни.

Отац Ђуро ради у граничној полицији, док је Јована незапослена како би могла да води рачуна о деци. Јована се ранијих година бавила шивењем, што је за њих представљало мали, али опет значајни извор прихода који им је, колико-толико омогућавао да прехране породицу.

Живе и одгајају своје петоро деце у кући која је у њиховом власништву, али под кредитом наредних 20 година. Прозори и врата су дотрајали, као и кров, у једној од просторија је пао плафон, а влага је такође присутна. Кроз разговор са Ђуром и Јованом сазнали смо да су им приоритет кров, изолација и столарија који би им знатно побољшали услове у којима живе, али и смањили трошкове грејања, као и бела техника и намештај. Поред тога, шиваћа машина, свиње и кокошке могли би да им буду ветар у леђа и помоћи им да брже стану на ноге.

Социјалну помоћ не примају тако да су им једине олакшице дечији додатак као и туђа нега за Андрију који болује од аутизма и епилепсије, док у исто време ћерка Николија се суочава са, како се испоставило након многобројних лекарских испитивања, дијабетесом.

Међутим, немаштина и други проблеми којима је ова породица изложена нису их омели да своју децу усмеравају на прави пут. Оно што у оваким животним условима улива наду и представља светлост за породицу Дошен јесу, управо њихова деца која су, иако немају у сваком тренутку квалитене услове за срећно и безбрижно детињство и одрастање, лепо васпитана, весела, сналажљива, биста и раздрагана деца.

Да се ради о вредној и хуманој породици, која негује праве вредности говори и чињеница да су укључени у акцију „Чеп за хендикеп“. Док се боре за себе и своју децу у исто време размишљају и о другима.

Хуманитарна организација Срби за Србе покушаће да помогне и ојача ову дивну породицу уз помоћ донатора из свих крајева света.