Посета породици Мијатовић код Шапца

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе из Београда посетили су претпоследњег дана 2012. године дванаесточлану породицу Мијатовић из села Мачвански Метковићи у близи Шапца заједно са господином Милетом Николићем, председником организације Save Displaced Serbs (Сачувајмо Расељене Србе) из Калифорније. У посету овој породици дошли смо након позива наших пријатеља из организације Хумано Срце Шапца који су породицу помогли са неколико метара дрва, брашна, уља, и неопходног покућства.

 Дванаесточлану породицу Мијатовић чине родитељи Илија и Ибојка, и деца Роксанда (18), Душан (17), Урош (16), Сава (14), Сузана (12), Павле (11), Анђелка (10), Вујадин (6), Јована (5) и најмлађа Ивана (2). Породица прима дечији додатак за четворо деце и социјалну помоћ у укпној вредности од 23.000 динара. Поседују око 2 хектара земље, краву, јуницу, две крмаче и нешто мало живине.

На жалост, последњих неколико година породица је провела углавном у мраку, без електричне енергије и могућности да живе у нормалним условима. Почетни дуг за струју који је наслеђен пре више од 10 година и немогућности породице да плаћа струју нарастао је данас на преко 500.000 динара. Уз помоћ донатора из Шапца део дуга је плаћен (50.000 дин.) и струја је пуштена породици, али због енормних камата на тај дуг, сви су изгледи да ће се јако брзо струја поново искључити овој породици.

Током посете овој породици, представници Хуманитарне организације Срби за Србе предложили су да се породици обезбеде машине за обрађивање земље како би могли у наредној години да приходују и самостално почну са отплатом дуга за струју. За почетак, организација ће заједно са пријатељима из Калифорније обезбедити средства за куповину половног трактора, приколицу и неколико прикључака за обраду земље. Такође, на пролеће покушаћемо да обезбедимо породици адекватан систем за наводњавање земље и покривање мањег дела са пластеником. На тај начин обезбедили би услове у којима породица може вредно да ради и да створи сигурну материјалну будућност за своју децу.

У сврху куповине трактора, наши пријатељи из Калифорније су већ уплатили донацију од 172.000 динара (1.500 евра), а агилношћу оца породице Илије Мијатовића пронађен је полован али добро очуван трактор у околини Шапца у вредности од 4.000 евра који ћемо до краја јануара купити.

Позивамо овом приликом Министарство рада, заштите и социјалне политике Републике Србије да хитно интервенише и обезбеди сигурно снабдевање струјом породици Мијатовић до пролећа, како би деца (већином школарци) могла да имају пристојне услове живота у 21. веку.

Када би Никола Тесла видео ову причу верујемо да би се постидео од срамоте и ражалостио од туге!