Потреси су настављени, људи и даље заборављени – помогнуте три породице на Банији!

Можда је некога наслов изненадио, али за иоле упућенe у ситуацију, ово је очекивано. Знајући да је на Банији махом пострадао наш народ, који је и без разорног земљотреса живео на рубу егзистенције, скрајнут на друштвене маргине, ништа не треба да нас чуди.

Као организација, наставили смо са пружањем помоћи угроженима, којима су породични домови оштећени или у потпуности неупотребљиви, како смо и најавили да ћемо радити. Oво je проблем који захтева дугорочну помоћ, а не само инстант реакцију.Помоћ у грађевинском материјалу добиле су три породице које живе у Петрињи, а вредност ове мини акције износила је 23.625 евра.

Породица Слијепчевић из Горње Пастуше претрпела је највећу штету. Како смо сазнали, њима је кућа оштећена до те мере, да је морала бити срушена. Родитељи Далибор и Ева, са девојчицама Николином (8) и Ларом (4), тренутно живе у мобилној кућици/контејнеру. За потребе изградње нове куће на свом имању, наша организација обезбедила им је материјал за изградњу куће у вредности од 13.215 евра, према спецификацији којa нам је достављенa.

Следећа породица која је добила грађевински материјал, била је породица Келеува из Великог Шушњара. Душко и Далиборка, и синови Михаел (18), Горан (13) и Данијел (8), имали су више среће него породица Слијепчевић. Њихов породични дом је прошао са нешто мање оштећења, али су им помоћне зграде у којима држе краве и свиње, знатно више оштећене, па ће грађевински материјал који смо обезбедили бити употребљен да се оспособе ти објекти. Породици је узгој стоке главни извор прихода, тако да је свакако то био приоритет да се реши. За набавку потребног материјала издвојено је 5.960 евра.

Tрећа помогнута породица у овој акцији, била је породица Секулић из села Беговићи. Седмочлану породицу чине родитељи Драган и Јосипа, деца Михаел (11), Ива (10), Никола (8) и Ивана (7), и бака Љубица. Њима је кућа привремено неупотребљива, па им је план да уз кућу дозидају две чврсте просторије, које ће им бити довољне за прво време да се сместе и преброде зиму. Утрошено је 4.450 евра за набавку неопходног материјала.

Дуго ће се још наш народ опорављати од разорног земљотреса, у ком су изгубили имовину муком стицану у годинама након повратка из изгнанства. Потрес који није ударио само на материјалну имовину, већ и на душе и срца тих заборављених страдалника. Управо из тог разлога, уз наду да се више неће понављати овакве катастрофе, морамо да наставимо са пружањем помоћи и у времену које је пред нама.

Рачуни и потврде финансиране помоћи