Прикупљено десет милиона евра донација!

Хуманитарна организација Срби за Србе од свог оснивања до сада – прикупила је десет милиона евра донација!

Невероватни резултати, остварени у седамнаестогодишњем постојању организације, омогућили су да велики број породица данас живи у својим топлим домовима, спавају у новим креветима, имају купатила, белу технику, струју, воду, а кровови више не прокишњавају. Много је деце која су по први пут добила своју собу, радни сто, плакар, играчку или рачунар.Симболично, овај успех представићемо кроз десет фотографија. Свака фотографија пoдсећа на важне тренутке у раду наше организације који су нас учврстили да храбро корачамо ка постављеном циљу – да свако српско дете има нормалне услове за живот!


1. Хуманитарна организација Срби за Србе настала је као идеја српског народа у дијаспори с циљем заједничког организовања и пружања помоћи угроженим сународницима на Балкану. Да прикупимо милион евра донација било нам је потребно чак осам година. Први период хуманитарног деловања био је обележен великим напором мањег броја људи да успостави добре темеље који су најзаслужнији за даљи напредак и развој Oрганизације.

2. Незапамћене поплаве које су се десиле средином маја 2014. године у Србији и Републици Српској мотивисале су српску заједницу широм света да се прикључи хуманитарним акцијама које су организоване за помоћ настрадалим подручјима. Наша организација препозната је као једна од најтранспаретнијих и најсигурнијих за слање новчаних донација, па је за свега три месеца прикупљено више од пола милиона евра донација у акцији Борба против поплава коју смо покренули неколико дана након немилих догађаја. Неколико стотина породица добило је неопходну помоћ, чиме смо по први пут успешно реализовали акцију тог обима.

3. Сваке године, 12. маја волонтери, чланови и пријатељи организације широм света обележавају крсну славу Светог Василија Острошког. Под окриљем нашег заштитника Светог Василија Острошког Организација је успешно реализовала на хиљаде хуманитарних акција у којима је помогнуто више од 3.000 угрожених породица.

4. Успостављени начин рада мотивисао је велики број људи да се прикључи апелима и да свој допринос. Више од 70.000 донатора на годишњем нивоу учествује у нашим хуманитарним акцијама. Један од највећих добротвора Организације, прослављени кошаркаш Никола Миротић, својим примером инспирисао је многе на чињење добрих дела.

5. Пројекат Тројка из блока настао је 2012. године у циљу организовања различитих хуманитарних догађаја на којима се прикупљају средства за помоћ породицама које Организација помаже. До сада, организовано је више од 1.500 „из блока” догађаја широм света.

6. Српски народ, који живи на подручјима где се поред егзистенцијалних проблема среће и са многим другим потешкоћама, увек је био у фокусу наше организације. На простору Косова и Метохије, Крајине, Црне Горе, Северне Македоније и Федерације Босне и Херцеговине до сада смо организовали више хиљада акција помоћи угроженим породицама. Такође, посебна пажња усмерена је на стратешки важне пројекте који су битни за опстанак српских заједница. Један од тих пројеката је и изградња фабричког погона за прераду воћа и производњу домаћих сокова на пољопривредном имању манастира Грачаница који је свечано отворен 7. априла ове године.

7. Поред Србије, Организација прикупља донације и спроводи своје активности кроз званично регистроване огранке у Републици Српској, Црној Гори, Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Норвешкој, Шведској, САД, Канади и Аустралији. Донације стижу и из више од 30 држава широм света, у којима постоје српске заједнице.

8. За свој досадашњи добротворни рад, Организација је одликована Орденом Светог Саве на Видовдан 2015. године од стране Српске православне цркве у манастиру Грачаница на Косову и Метохији, Орденом Епархије Горњокарловачке 2016. године у манастиру Комоговина у Крајини, Орденом Крст милосрђа Републике Српске и Наградом града Београда за Херојско дело 2018. године, као и бројним другим признањима.

9. Део људи који је учествовао у раду Организације, нажалост, није више са нама. Њихова дела љубави и милосрђа остаће уткана у свим прошлим и будућим активностима. Поносни смо што су веровали у идеју Срби за Србе и својим животом сведочили вредности које заступамо.

10. Породица Пржић из села Могила на Косову и Метохији усељена је на Видовдан 2018. године у нову кућу. Њихов живот пролазио је у једној собици, без купатила, без сигурних примања и без наде у боље сутра. Наша организација успела је да врати осмех на лице најмлађим члановима породице. Безбрижније детињство обезбеђено је и за 14.500 дечака и девојчица које смо до сада помогли.Упућујемо захвалност свим приложницима, волонтерима, медијима, члановима и пријатељима Хуманитарне организације Срби за Србе који су новчаним прилозима, слободним временом, братољубљем и добротољубљем дали велики допринос у заједничкој борби за боље сутра угрожених вишечланих породица широм Балкана!