Прослава Српске нове године у Бањалуци

Након кратког предаха између двије календарске године и прославе најрадоснијег празника, рођења Христовог као и прославе рођендана Републике Српске крећемо у Нову Годину јаче него икад. На позив наших дугогодишњих пријатеља из Србског Сабрања БАШТИОНИК да присуствујемо 13. јануара на дочеку православне Нове године радо смо се одазвали.

Бина за наступ је била постављена иза Храма Христа Спаситеља, а многе кућице су биле постављене испред саме бине да у многоме приволе пролазнике да ту и остану и проведу вријеме уз богат програм. Уз кувано вино, ракију и грцикалице бањалучани су слушали Етно групу Дар са многим хит нумерама . Након њих на бину је, на опште одушевљење свих присутних изашла Даница Црногорчевић и загријала народ својим топлим гласом. Ни велики минус ни ситни сати нису спутали масу која се умножавала све више и више како би слушала лијепе пјесме са првенствено косовским мотивима. Даница је кратко направила паузу да би на бину изашла Павлина Радовановић из Ораховца.

Породици Радовановић смо помагали у склопу наших акција на Косову и Метохији, а Павлина је у току наших посјета без стида и срама, са пуним плућима и са много љубави увјек пјевала Косовске пјесмице. Захваљујући Баштионику који такође много помажу на Косову и Метохији Павлина је била гост у Бања Луци. Тешко је описати ту ситуацију када је велика Павлина изашла пред бањалучане и гласно три пута викнула Христос се роди, представила се ко је и одакле је и замолила све присутне да заједно пјевају. Низале су се пјесме, а сузе у очима су се појављивале прво код појединих, касније готово код свих слушалаца. Усијање је доживљено при пјесми Ораховцу башто рајска, Павлина нас је све за пар тренутака телепортовала ка тамо и пренијела је тако велику и тешку поруку: не плашимо се, Косово је Србија! Њен осмјех, ведрина и љубав заиста плијене и недозвољавају просто да се Косова и Метохије одрекнемо.

Тако из пјесме у пјесму из минута у минут приближисмо се и поноћним сатима када је Даница Црногорчевић још једном изашла пред публику и отпјевала још пар пјесама. Овај пут заједно са дјечијим хором што је наишло на још веће одушевљење публике. У поноћ смо прешли сви у храм Христа Спаситеља на службу благодарећи Господу за прошлу и молећи за предстојећу да нам буде што благороднија и успјешнија!

Хуманитарна организација Срби за Србе је била присутна са хуманитарним бутиком. Капе, дуксеви, мајице и привјесци, уз постављену донаторску кутију красила је нашу кућицу одмах до наших пријатеља из Баштионика. Примарни циљ свакако је био да промовишемо наш рад и скренемо пажњу да смо ту када се ради о овако битним манифестацијама који не смију отићи у други план. Скупљен прилог од донација из донаторске кутије је 120 КМ.

Свакако ово вече су и волонтери организације искористили да се сретну и друже након мале паузе. Скупила се екипа из Приједора, Бања Луке, Челинца, Котор Вароши, Добоја и Градишке да уз кувано винце прозбори коју и кује нове планове за 2022. Годину.

Велико хвала браћи и сестрама из србског сабрања Баштионик на позиву, радујемо се ближој и конкретнијој сарадњи у ближој и даљој будућности за добробит српске дјеце како на Косову и Метохији тако и у Крајини и на свим предјелима гдје српски народ живи.

Ћераћемо се још!