Прва посета Тутину и породици Бојовић

Хуманитарна организација Срби за Србе први пут је посетила Тутин. Посетили смо самохрану мајку Љуљу која је Албанка и њено двоје деце. Љуља из Албаније се удала у породици Бојовић  у селу Мојстир покрај Тутина. Супруг јој је, на жалост, трагично настрадао на трактору пре две-три године док је радио у шуми да би обезбедио кору хлеба за своју породицу.

Тада је Љуља донела одлуку да се не враћа у Албанију, него да своје двоје деце Љубицу и Ивана који данас имају девет и шест година подиже у Србији. Подршку у томе пружили су јој стриц деце Радисав, комшије и пријатељи у жељи да их задрже у Тутину где је, на жалост, по њиховим речима остало сада већ мање од 1.000 Срба. Сви би као трагедију доживели када би и ово двоје деце отишло одатле. Мала Љубица, која носи бакино име, стално се смешка и причала нам је како се она и брат сваког дана играју у комшилику са осталом децом и да не би волели да се то промени. Тренутно живе у једном старом објекту који ће морати да се руши, па неће још дуго моћи ту да бораве.

Љуљи највећу подршку пружа девер Радисав који јој је након трагедије рекао „иако не могу ништа да ти браним, волео бих да због деце останете овде и учинићу све да вам помогнем“. Његово обећање није остало само на речима!

Вредни српски домаћин Радисав је засукао рукаве и успео да покрене читаву акцију да се сагради нова кућа у којој би живели Љуља и деца и која би била ближа њему и његовој породици како би могао да брине о њима. Откупљен је плац у насељу Митрова и изградња је почела. Плац и кућа неће моћи да се отуђе док деца не наврше 18 година. Иза читаве акције стала је организација Стари Рас из Панчева, као и бројни други добри људи. Заједничким снагама подигли су нову кућу до горње плоче. Ипак, остало је још пуно посла, а средстава је понестало.

То је разлог зашто је наша организација решила да обиђе Бојовиће и да помогне да се та кућа заврши. То је разлог и зашто позивамо све вас да нам у тој намери помогнете. Хајде да помогнемо породицу Бојовић и српску заједницу у Тутину!