РАШКОВИЋИ

PAШКОВИЋИ, ШЕСТОРО ДЕЦЕ,КРАГУЈЕВАЦ, СРБИЈА       Рашковићи (отац Саша и мајка Александра) су прва породица коју је наша организација укључила у хуманитарни програм. Живе у Крагујевцу,у оронулој кућици. Имају кћерку Јовану и пет синова: Страхињу, Немању, Драгана, Александра и Зорана. Држава се није потрудила да им живот буде лакши, а егзистенција сигурнија, али и без тога, у њиховом дому наћи ћете радост каква се ретко среће. У насељу вашариште, у кући која наравно није њихова, пет дечака и једна девојчица, са мамом и татом, живе своје животе далеко од очију оних чија је дужност да знају за њих и брину се о њима.  Пре пуних 14 година Александра је избегла из Задра. Уточиште је нашла у Крагујевцу. Завршила је Медицинску школу, упознала Сашу и убрзо је љубав крунисана браком. "Ми не тражимо да неко други храни и облачи нашу децу, већ само да обезбеде мом супругу да има сталан посао, од којег ћемо моћи да живимо нормално. Куцали смо на сва врата, а врло често добијали питања зашто рађате децу кад неможете да их издржавате."  Рашковићи живе у изнајмљеној кући, за коју им кирију плаћа Сашин отац. Александра је и после шесторо деце витка и лепа жена. Од њеног мајсторства зависи како ће нахранити и напојити сву децу, и у томе очигледно успева. У кући, у којој сваки час некоме од деце нешто треба, има простора и за учење и за игру, све је на свом месту, уредно и чисто. Гужва настаје кад је полазак у школу. При поласку, Александра их преброји, пољуби и враћа се Александру и најмлађем Зорану.

 За њих осморо, само за храну, требло би им по две хиљаде динара дневно. Мајка прима дечији додатак од 4.200 динара. Александра каже да би најрадије отишла у иностранство јер "у свету су мајка и деца светиња и нико ми не би замерио што сам их толико родила."

ХРОНОЛОГИЈА ПОСЕТА И УРУЧИВАЊА ПОМОЋИ ПОРОДИЦИ РАШКОВИЋ01.02.2006. – тРАНСФЕР НОВЦА 04.05.2006. – ТРАНСФЕР НОВЦА 04.08.2006. – ТРАНСФЕР НОВЦА 05.01.2007. – ТРАНСФЕР НОВЦА 11.04.2007. – ИЗВЕШТАЈ

 Погледајте ФОТО ГАЛЕРИЈУ породице Рашковић