Самохрани отац и четворо деце у кући без купатила – породица Зејак код Бијелог Поља

Николина (4), Митар (7), Василиса (8), Теодора (10) и самохрани отац Драган живе у селу Дрндари које се налази у општини Бијело Поље на путу за Пљевља. Неколико километара од главног пута, лошим макадамом у брдовитом крају долази се до њихове старе куће.

Све имамо, само нам купатило треба због деце“ – у више наврата поновио нам је Драган упркос томе што се већ на први поглед виде бројне ствари које недостају њиховом домаћинству. Овај вредан и скроман човек се већ пар година потпуно сам лавовски бори за своју бистру и насмејану дечицу.

Приневши нам по чашу хладне изворске воде, коју су спровели до куће од извора који је три километра удаљен, мала Теодора испричала нам је да су пре живели у Бару:


Ја сам имала три године када смо дошли из Бара. Лепо нам је овде, али волела бих, искрено, када бих имала један нови ормар.

Почели смо тако полако да сазнајемо више информација о овој породици и неопходној помоћи. Домаћин нам је у међувремену принео и мало пршуте и јаја инсистирајући да се послужимо и причајући:


Немамо, нажалост, ни социјалну помоћ ни дечији додатак пошто процедура развода с бившом супругом још увек није завршена. Надамо се да ћемо добити то следеће године. Сад радим кад код негде нешто искочи за дневницу, али не могу много ни да их остављам саме пошто су још увек мали. Држимо и једну краву и обрађујемо земљу.

Зејацима би, стога, била потребна механизација у виду трактора и прикључних машина, а значило би и да се промени столарија на кући.

На крају посете смо сазнали да је Драган служио и на Косову и Метохији и у реону Прешева и Бујановца три године крајем деведесетих што нас је по ко зна који пут натерало да се запитамо шта је то са нама кад допуштамо да нам наши ратни ветерани живе овако тешко? Ко је то задужио земљу више од њих?

Хуманитарна организација Срби за Србе планира да обезбеди ургентну донацију за ову породицу у виду грађевинског материјала за доградњу купатила, а у наредном периоду покушаће да им обезбеди и другу неопходну помоћ. Породицу смо обишли на иницијативу протојереја Дарка Пејића из Бијелог поља који се већ неко време свесрдно ангажује око ове породице.

Помозите нам и ви у реализацији ове и наредних акција на северу Црне Горе. Донирајте кроз нашу донаторску платформу!