Широм света обележена слава Свeти Василије Острошки!

Хуманитарна организације Срби за Србе прославила је широм света своју славу Светог Василија Острошког. Представници организације из Србије, Републике Српске, Сједињених Америчких Држава, Швајцарске, Канаде, Немачке, Аустрије, Аустралије, Шведске, Норвешке и Црне Горе, окупили су се у својим парохијама и пресекли славски колач и освештали жито.

У наставку вести погледајте лепе фотографије и извештаје са прославе Светог Василија Острошког широм света.

У Србији слава се обележавала у Београду, Нишу, Лозници и Ариљу. У Београду је као и претходних година окупљање чланова, волонтера и пријатеља било у Храму Светог Симеона Мироточивог. Колач је освештао викарни епископ топлички Петар. Предвече истог дана, слава је прослављена и у ресторану хотела Орашац. У Нишу слава је обележена у храму Светог Василија Острошког. У Ариљу колач је пресечен у цркви Светог Ахилија, док је у Лозници слава обележена у манастиру Троноша.

Представници организације у Црној Гори појачани члановима организације из Билеће, заједно са пријатељима и волонтерима окупили су се под Острогом. Присутан је био и епископ будимљанско-никшићки г. Методије.

У Републици Српској чланови, волонтери и пријатељи окупили су се у храму Светог Василија Острошког у Добоју.

У Цириху чланови, волонтери и пријатељи организације из Швајцарске окупили су се у храму Успења пресвете Богородице.

Канадски огранак Хуманитарне организације Срби за Србе, и ове године, прославио је славу у Храму Сабора српских светитеља у Мисисаги.

Новоформирани аустралијски огранак прославио је славу у цркви Светог Ђорђа у Сиднеју. Волонтери огранка почастили су присутне посном закуском након освештања славског жита и колача.

Место славског окупљања чланова, пријатеља и волонтера немачког огранка било је у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту, кафани Лазарица у Нирнбергу и Храму Светога Јована Владимира у Минхену.

У Сједињеним Америчким Државама обележавање славе организовано је у Саборном храму Светог Саве у Њујорку, Српском манастиру Нова Грачаница у држави Илиноис и цркви Светог Луке у Мериленду, предграђу Вашингтона.

У Шведској молитвено окупљање и обележавање славе било је у храму Светог Стефана Дечанског у Гетеборгу.

У Парохији Светих Кирила и Методија у Грацуаустријски огранак заједно са пријатељима и волонтерима организације освештао је икону Светог Василија Острошког и пресекао колач. Tакође, славе су се организовале и у Бечу у цркви Васкрсења Христова и у Парохији преподобне мајке Параскеве у Клагенфурту.

Норвешки огранак прославио је славу у Ставангеру код потпредседника за административне и стратешке пословеНиколe Лазаревићa, у кућним условима.

Молитвама Светог Василија Острошког настављамо са нашим добротворним радом!