Срби, сложимо се, помозимо и саградимо дом за породицу Мирковић из Градишке!

Тежак живот у старој и оронулој кући, влага по зидовима и неизвјесност сваког дана хоће ли се кућа сутра срушити – такав живот живе мали Мирковићи са мајком и баком чекајући боље сутра.

У селу Ламинци Брезици на територији Oпштине Градишка чека нас једна од најпотреснијих прича са којом смо се сусрели ове године. У трошној кући, која није у власништву породице, живи или боље речено, преживљава, породица Мирковић. Породицу чине отац Горан, мајка Милка и њихових четворо дјеце: Мануела (10), Славица (8), Славко (7) и Драган (5). Нажалост, због породичне несреће која се догодила, отац тренутно не живи са породицом и отишао је у инистранство да ради. Такође, са њима живи и њихова бака Стоја.


Жељела бих само да имамо своју кућу, па какву-такву – говори нам мајка Милка са јецајем у гласу и сузама у очима. Она моли све добре људе да им помогну да се након много тешких година скрасе у сопственом дому.

Крајем јула ове 2020. године упознали смо се уживо са тешким животним условима породице Мирковић. Похабани зидови пуни влаге, оштећен под и изузетно лоша столарија најбоље описују стање куће у којој живи ова многочлана породица. Такви животни услови нису достојни живота ове златне дјечице. Породицу помаже Црвени крст, а примају и дјечији додатак у износу од 158 КМ. Мајка је незапослена и због чување дјеце тешко може да нађе посао, али уредно одржава башту и гаји кокошке у свом домаћинству. Труди се да на све начине побољша живот својој деци. Међутим, све то није довољно за пристојан живот, поготово ако се узме у обзир да имају и кредит да отплаћују и дуг за струју у висини од 3.000 КМ.

Малишани, сви који иду у школу, су узорни и дивни ђаци, а који не иду тек ће то постати, јер јабука не пада далеко од стабла. Били су одушевљени нашим доласком. Радосно и весело су нас дочекали у свом дому, а ми смо им вратили осмијехом и учешћем у игри.

Процјеном коју смо извршили установили смо да постоји веома озбиљан проблем, те да породица заиста заслужује нашу и вашу помоћ. Једине логичне опције које се намећу су или изградња или куповина нове куће, унутрашњи радови и опремање куће са свим неопходним намјештајем, санитаријама и бијелом техником.

Узимајући у обзир колико су вриједни наши бројни волонтери у Градишци, немамо ни трунку сумње да ће јуначки да изнесу ову акцију. Ипак, они то не могу извести сами. Потребна им је ваша помоћ! Одазовите се на хуманитарне догађаје које буду организовали, ако буде било могућности за организовање истих због ванредне ситуације у којој се сви налазимо. Уколико догађаји изостану, увијек можете позвати 17763 и донирати 2 КМ или уплатити средства на жиро рачуна: 5620128130024158 НЛБ банка (уз напомену за породицу Мирковић).

Стога, активирајте се, Градишчани! Активирајте се, грађани Српске! Од вас зависи њихово боље сутра. Потребни сте овим малишанима. Не дајмо да спавају у влази и неугријаној кући у хладним годишњим добима без пристојних кревета!