Срби за Србе Канада у медијима

У време када је истинска солидарност све ређа појава, заблистају нови људи и поврате нам веру у хуманост, инспиришући нас да будемо бољи и поносни на себе и своје порекло. Живот у Канади нам свакодневно сервира нове изазове, за које многи од нас нису ни знали да постоје. Фандрејзинг – сакупљање новца на добровољној бази за нешто или некога у Канади је саставни дио живота. Готово свакодневно смо изложени писмима, телефонским позивима, специјалним догађајима, добротворним концертима, утакмицама, маратонима, који за циљ имају скупити одређену суму новца, која ће променити свет. Постоји права армија организација, фондација, друштава и асоцијација, које раде само на томе током целе године, али су нарочито активне у сезони давања, пред Божић и Нову годину.

Дивно је бити добротвор и не постоји лепши осећај него кад помогнемо некоме, кога у највећем броју случајева и не познајемо. Пробуде се у нама она топла осећања људскости, да смо учинили нешто добро, дали мали допринос човечанству.

У мору таквих организација заблистала је једна хуманитарна организација, која је осмислила до сада невиђен систем транспарентности и потпуне финансијске отворености према својим донаторима. Та транспарентност и пуна одговорност се огледа на сваком кораку њиховог рада, који је месечно документован и јавно доступан у било које доба.

Стање на банковним рачунима се дневно објављује, као и имена свих донатора и износи донација. Сва утрошена средства су документована рачунима, који су објављени на интернет страници у извјештајима акција, заједно са сликама и видео записима по завршетку акција.

Невероватно! Да ли сте негде видели овакав вид отворености и комуникације са донаторима? Сигурно да нисте, а да ствар буде интересантнија, ради се о нашој, српској хуманитарној организацији!

Скроман почетак и снажан раст организације

Хуманитарна организација Срби за Србе је настала 2005., а званично је регистрована 2007. године у Београду. Организацију су покренули млади и образовани људи, који су прво ударили здраве темеље, искључиво засноване на поштеном, стрпљивом и истрајном раду. Мотив оснивања је била борба против беле куге, која је захватила српски народ, те да се скупљена средства користе за набавку помоћи породицама са великим бројем деце, које живе у тешким условима у сиромаштву. Цркве и манастири су одличан извор информација о таквим породицама, јер Срби за Србе редовно обилазе локалне цркве и манастире на терену.

Поред бројних признања за свој десетогодишњи рад су одликовани и орденом Светог Саве другог реда од стране Његове Светости Патријарха Иринеја, на Видовдан 2015., у манастиру Грачаници на Косову (слика изнад).

Ови млади људи су се окупили око идеје да повежу Србе у матици и дијаспори, да пробуде снагу и покрену солидарност унутар српског народа, а све у циљу да се помогну материјално и морално угрожене српске породице.

Свако је добродошао да се укључи и да се придружи у акцијама на терену, приликом обиласка породица и испоруке помоћи. Избором имена Срби за Србе су уједно описали и мисију, а то је је да кроз своје проекте утиче на свест српског народа и стварање квалитетнијег друштва за будуће нараштаје. Циљ организације је да се породице помогну да стану на своје ноге, да постану вредни чланови друштва, који ће живети од свог рада и евентуално постати и сами донатори другима у невољи. Не може боље!

Принцип рада ХО Срби за Србе се заснива на томе што прво посете фамилије и у разговору идентификују кључне проблеме породице. У складу с потребама, помоћ се огледа у виду набавке грађевинског материјала, стоке и пољопривредних машина, поправке или доградње стамбеног објекта или штале, беле технике, средстава за рад итд. Срби за Србе никада не пружају новчану помоћ породицама, јер сматрају да су одговорни пред донаторима обезбједити оно што је најпотребније и о томе направити детаљан извештај. Такви извештаји постоје о свакој помогнутој породици на интернет страници www.srbizasrbe.org

Срби за Србе су направили праве подвиге помажући угроженима од поплава 2014. године. Испоручили су преко 700 комада беле технике, грађевински материјал и опрему за поправке оштећених кућа и објеката на подручју Србије и Републике Српске. Организација је од настанка скупила преко 1,422,000.00 еура и помогла преко 1,400 породица, које живе на подручју Србије, Црне Горе, Хрватске, Херцеговине, Републике Српске и Македоније. Помоћ је у више наврата допремана у домове здравља, болнице, народне кухиње, средње и основне школе и друге установе које се превасходно брину о добробити деце.

Слоган организације је „Деца су наша будућност“! Срби за Србе досежу и најудаљенија села у свим крајевима Балкана где живе Срби, а посебан акценат се ставља на Косово и Метохију, као колевку нашег православља и културе.

Племенитост донатора из целог света

Захваљујући донаторима из целог света, данас многе породице живе у топлим домовима, деца спавају у новим креветима, имају воду и струју, купатило, шпорет, фрижидер… Својом племенитошћу, донатори су им улили наду и веру да неко мисли на њих, дали снагу да остану на својој дедовини и граде потомство на својој земљи. За десет година постојања, организација је снажно расла и проширила се у неколико земаља. Постоје регистровани огранци у Аустрији, Немачкој, Швајцарској, Сједињеним Америчким Државама, Републици Српској, Црној Гори и Канади, као и клубови пријатеља организације у Аустралији и Холандији. Ова снага се градила органски, природно, јер је из пројекта у пројекат доказано поверење, одговорност и транспарентност препознало своју публику и истомишљенике, донаторе из целог свијета.

Нови огранак у Канади

Од новембра 2015. године је званично регистрован канадски огранак Сербс фор Сербс Цанада, као непрофитна организација. И пре регистрације огранка, пријатељи организације СЗС из Канаде су имали неколико успешних акција, када су скупили новац којим су помогли неколико породица: самохраној мајци Пециреп из Вишеграда са четворо деце су помогли да јој се купи кућа, самохраном оцу породице Срдић са шесторо деце из села Амајлије код Бијељине је подигут спрат на кући, а сличну помоћ послали су у виду доградње куће породицама Вранић из Београда са једанаесторо деце, Ђорђевићима са четворо деце из села Штрпце на Косову, Бјелановићима из Кистања, Крајина са четворо деце, а Перовићима код Чачка је направљена штала, јер се стара потпуно распала.

Управни одбор канадског огранка сачињавају: Ангелина Рачић-председник, Мирјана Бркић-подпредседник, Лидија Боројевић-благајник, Олга Лукић-комуникације и Драгана Кубура-секретар. Иако долазе из различитих крајева: Ангелина и Драгана су из Сарајева, Лидија са Баније, а Мирјана и Олга рођене у Канади, а пореклом из Херцеговине и Далмације, ове вредне жене су осетиле искрену потребу да радом и ангажовањем у Канади помогну свом народу у Отаџбини.

Канадски огранак Serbs for Serbs Canada је до сада имао две божићне кампање под називом In Time For Božić, као и два дружења уз палачинке названим Палачинка журка у Српском центру у Мисисаги, Онтарио. Укупна сума новца прикупљена у свим овим акцијама износи $40,400! Апликација за статус добротворне организације је у процесу од новембра 2015. године, који траје 6 до 8 мјесеци, и када буде одобрена од канадских власти, ХО Serbs for Serbs Canada ће бити у могућности да издаје потврде о донацијама (tax receipts).

Наредно дружење уз палачинке је заказано за 15. мај у Српском центру у Мисисаги, одмах након свете литургије. Све информације о организацији наћи ћете на следећим интернет страницама:

www.srbizasrbe.org

www.serbsforserbs.org www.facebook.com/sfscanada