Срби за Србе помогли Едукативни центар Епископ Милутин у Ваљеву (видео)

На молбу представника удружења родитеља деце, омладине и одраслих са сметњама у развоју Загрљај из Ваљева, Хуманитарна организација Срби за Србе испоручила је вредну материјалну помоћ у виду грађевинског материјала Едукативном центру за децу са сметњама у развоју Епископ Милутин у укупној вредности од 250.963 динара за потребе адаптације центра за боравак, игру и учење будућих корисника.Едукативни центар покренут је на иницијативу Православне народне хришћанске заједнице Возвижденије часног крста и удружења Загрљај у месту Бебића Лука, недалеко од манастира Пустиња код Ваљева. Објекат у којем је смештен центар раније је коришћен као основна школа, али стицајем околнсти неколико деценија напуштен је и оштећен услед недостатка икаквог одржавања. Општина Ваљево 2020. године објекат је уступила на коришћење, а обнова и даље траје.

Како би се деци са сметњама у развоју обезбедило побољшање квалитета живота, самопоуздање, социјализација, осамостаљење, интеграција у друштвено окружење, уважавајући индивидуалне карактеристике сваког појединачног детета кроз индивидуални и групни рад са професорима физичког васпитања, логопедима, дефектолозима и учитељима, удружење Загрљај прихватило се важног пројекта, за добробит деце из Ваљева али и целе Србије, која ће долазити и боравити у овом центру.

Хуманитарна организација Срби за Србе одазвала се на апел за помоћ и обезбедила дрвену грађу, гипс табле и термичку изолацију за потребе опремања преосталих просторија у овом центру. Укупна вредност помоћи износила је 250.964 динара.

У четвртак, 3. јуна, чланови удружења Загрљај прославили су своју славу Св. Цар Контантин и Царица Јелена, и том приликом угостили представнике организације Срби за Србе којима су представили до сада завршене радове и будуће потребе и планове које имају са радом овог центра. Крај речице Јабланице, чији ток употпуњује лепоту недирнуте природе, протојереј – ставрофор Милинко Јовић крстио је Ивану, Јовану, Наталију, Лидију и Ненада Маринковића из Ваљева уз присуство породице и свих гостију који су на тренутак доживели дух старих времена када се света тајна крштења примала саборно.

Прота Милинко, иначе духовник Православне народне хришћанске заједнице, уручио је председнику Хуманитарне организације Срби за Србе Игору Рашули икону Св. Цара Константина и Царице Јелене као знак захвалности за помоћ и подршку коју смо пружили Едукативном центру, уз позив да се и у будућности окупљамо на овом месту.

Како би се грађевински радови и опремање неопходним дидактичким средствима што пре привели крају, Хуманитарна организација Срби за Србе упућује позив својим донаторима, члановима и пријатељима организације да у складу са својим могућностима подрже удружење Загрљај у намери да деца са сметњама у развоју добију подршку какву заслужују од нашег друштва.

Контакт е-пошта удружења: udruzenjezagrljaj@gmail.com и телефон +381 65 2200 744.

Рачуни и потврде финансиране помоћи