Срби за Србе поново помогли у Крајини

Представници Хуманитарне организације СРБИ ЗА СРБЕ спровели су у дело током септембра још једну акцију посете и испоруке помоћи повратничким породицама на подручју Крајине. Том приликом посећено је и помогнуто 11 породица широм Далмације, Лике, Кордуна и Баније, а укупна вредност испоручене помоћи износила је 6.740 €.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_1977.jpg

За једанаест породица испоручене су следеће ствари:  

 • Материјал за опремање купатила (плочице, лепак, туш кабина, ормарић)
 • Агрегат за фарму коза и оваца 
 • Комбиновани шпорет плин/струја 3 ком (један половни) 
 • Фрижидер 
 • Шпорет на дрва 4 ком 
 • Замрзивач сандучар 
 • Гипсане плоче и лепак 
 • Пећ на дрва 
 • Цепач дрва (половни) 
 • Веш машина са резервоаром 
 • Хигијенски пакети 
 • Слаткиши за најмлађе 10 пакета
 • Столарија

Прва породица коју смо посетили и помогли на подручју Грачаца, јесте породица Станисављевић коју чине родитељи Милорад и Јасна и њихово четворо малолетне деце Кристина (11), Јелена (8) и близанци Јовица и Милица (3). Породица је помогнута једним шпоретом на дрва у вредности од 560 €. https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_1984.jpg

У близини ове породице, помогнути су рођаци ове породице, такође породица Станисављевић коју чине родитељи Владимир и Миљана и дечица Милан (10), Марко (7) и беба Никола (6 месеци). Ово домаћинство смо помогли такође испоруком једног шпорета на дрва.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2015.jpg

СРБИ ЗА СРБЕ у дому Станисављевића са новим шпоретом на дрва

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2265.jpg

Активности настављамо следећи дан на подручју Далмације, тачније у месту Жегар код Обровца. Ту смо по први пут упознали и помогли породице Милић и Швоња. Ове младе повратничке породице помогли смо набавком основне беле технике.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2058.jpg

Породица Милић са новим комбинованим шпоретом на плин и струју

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2063.jpg

Породицу Милић у којој живе родитељи Милорад и Мира са малим Немањом (1) помогли смо куповином једног замрзивача и комбинованог шпорета плин/струја.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/dsc_2077.jpg

Недалеко од њих у породици Швоња упознали смо родитеље Радомира и Јелену који имају два синчића Луку (5) и Невена (2). Швоње смо помогли куповином једног шпорета на дрва.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2166.jpg

Након тога посетили смо и породицу Бјелановић наше старе познанике који живе у близини Кистања. Уверили смо се да радови на доградњи спрата за ову шесточлану породицу теку у добром смеру. Радове на доградњи финансира наша организација уз свесрдну подршку пријатеља и донатора организације СРБИ ЗА СРБЕ из Канаде.  https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2174.jpg

Породица Бјелановић испред своје куће 

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2187.jpg

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2192.jpg

За довршетак овог мини пројекта неопходно је још 1,800 €, и то за набавку материјала за под и плафон. Након тога ће свако од четворо дечице Бјелановића имати своју собу, односно најосновније услове за живот, игру и учење.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2296.jpg

Последња породица коју обилазимо недалеко од Обровца је такође породица коју смо помагали неколико пута до сада. У питању је породица Баљак која броји осам чланова, односно шесторо деце. У међувремену се старија ћерка удала, тако да у породици живи тренутно петоро деце. Сврха посете је покретање једног мањег пројекта у скоријој будућности, који ће за циљ имати адаптацију једног објекта на имању Баљака за тренутне, а и будуће животне потребе најмлађих чланова.  https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2389.jpg

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2411.jpg

Након Далмације пут настављамо ка Лици где на подручју Доњег Лапца након дужег времена обилазимо три породице. Прва породица коју смо обишли недалеко од Доњег Лапца у село Днопоље је породица Војновић коју чине родитељи Ђоко и Николина и њихова три синчића Лука (7), Мирослав (5) и Ђорђе (2). Овој вредној и младој породици помогли смо куповином материјала и елемената за уређење купатила.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2422.jpg

Поред Војновића свраћамо у породицу Кљајић. Поред родитеља Петра и Николине у домаћинству живе још и дечица Мирјана (6), Предраг (2) и беба Љубица (6 месеци). Кљајићима смо купили шпорет на дрва, фрижидер и половни комбиновани шпорет плин/струја.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2451.jpg

Породица Кљајић са новим шпоретом на дрва

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2455.jpg

Замрзивач и комбиновани шпорет на плин и струју за Кљајиће

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2465.jpg

Последња породица која је помогнута на подручју Доњег Лапца јесте породица Саше и Кристине Балаћ. Балаћи имају троје деце Горану (14), Немању (4) и бебу Наташу (8 месеци). За ову вредну породицу наменили смо агрегат за будућу сточну фарму као и један комбиновани шпорет плин/струјаhttps://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2472.jpg

Породици Балаћ дониран комбиновани шпорет на плин и струју

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2476.jpg

Агрегат за сточну фарму у домаћинству Балаћа

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2480.jpg

Поново смо били активни на Кордуну, овог пута помажући породицу Мађерић из села Војишница код Војнића. Породицу чине родитељи Миле и Биљана и деца Драган (12) и Драгана (10). Нажалост Драган има озбиљних здравствених проблема узрокованих лошим поступцима лекара приликом његовог рођења, након чега је здравствено стање малог Драгана бесповратно уништено. Вредном домаћину Милету обезбедили смо половни цепач дрва, којим ће моћи да обезбеди додатне приходе за своју намучену породицу.  https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2616.jpg

Половни цепач дрва за породицу Мађерић

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2642.jpg

Пут смо даље наставили до Глине где смо у селу Дреновац посетили породицу Арбутина, коју смо помогли и током наше Васкршње акције набавком грађевинског материјала. Породица Арбутина је овај пут помогнута куповином гипсаних плоча за довршетак радова у новоизграђеној кући, чију изградњу је управо покренула наша донација у прошлој акцији. У породици Арбутина такође једно дете нажалост има озбиљнијих здравствених проблема. Родитељи Зоран и Љиљана иначе имају четири симпатичне ћеркице Сару (10), Петру (8) и близнакиње Мартину и Николину (3).

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2671.jpg

У овој акцији помогнута је поново породица Тадић, родитељи Никола и Драгана и деца: Дејана (14) и Зоран (12), који живе недалеко од Двора на Уни и која је посећена и током Васкршње акције. Из тог разлога и због згуснутог распореда, овај пут нисмо лично отишли до породице Тадић, која нам је свакако послала велики поздрав у знак захвалности за испоручену веш машину са пратећим резервоаром за воду.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/tadic-krajina.jpg

Нова веш машина за породицу Тадић из Двора на Уни 

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2690.jpg

Акцију завршавамо у месту Комоговина поновном посетом породици Ђуке и Љубице Шестић. У неколико наврата помагали смо ову изузетно вредну породицу набавком грађевинског материјала, а приликом ове посете уверили смо се и резултате њиховог марљивог рада.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2696.jpg https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2699.jpg https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2702.jpg https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2705.jpg

Некада скроз неуређен спрат и голи зидови, сада су удобне и праве дечије собе за троје најмлађих Шестића. Како би спремно дочекали школску годину и наступајуће хладније дане, обезбедили смо пећ на дрва која може да греје цео спрат на ком спавају Милица (11), Милош (9) и Радован (7). https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2711.jpg

Овом акцијом завршили смо успешно све планиране активности на подручју Крајине за 2015. годину. Надамо се да смо у одређеној мери успели да побољшамо животне услове како најмлађима, тако и њиховим родитељима. Проблеми са којима се наш народ на подручју Крајине свакодневно суочава су и даље исти као и пре и нећемо их истицати и овај пут. Зато ћемо се својски трудити да свака наредна помоћ нашим Крајишницима буде смисленија и конкретнија пре свега у циљу економске стабилности и независности што већег броја породица.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2158.jpg

Нови изазови су пред нама већ почетком наредне године у новој Божићној акцији, па се надамо да ће свака успешно спроведена акција, као што је то била ова, подстаћи још већи број људи да подржи наше сталне добротворне активности на подручју Крајине. Захваљујемо се и овом приликом на труду и пожртвованости свештенству Епархије Горњо-карловачке и Далматинскеhttps://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Krajina/2015/septembar/DSC_2723.jpg Са вером у Бога! СРБИ ЗА СРБЕ

Рачуни и потврде финансиране помоћи