Срби за Србе у посјети породици Лукић

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе из Републике Српске посјетили су породицу Лукић из села Горњи Јеловац које се налази на половини пута између Козарске Дубице и Приједора. У самом срцу планине Козаре, у скромној кућици смјестила се осмочлана породица Лукић, коју чине самохрани отац породице Мирослав (41 годину) и његово четворо дјеце и то кћерке Драгана (14 година) и Јована (5) и синови Здравко (16) и Зоран (8).


Дочекао нас је деда Рајко са унуком Јованом

Са породицом живе још Мирославов брат Бранислав (50 година) и родитељи деда Рајко (78) и баба Стоја (80). Нажалост, мајка дјеце их је напустила и отишла у потрази за бољим животом, тако да бригу о дјеци највише воде отац Мирослав и деда Рајко, који поред дјеце морају да се старају и о болесој баби Стоји која је прикована за кревет и о Браниславу који пати од епилепсије.

Породица живи у јако тешким условима са дјечијим додатком као јединим сталним извором прихода у мјесечном износу од 140,00 КМ. Додатни извор прихода породици надничењем обезбјеђују отац Мирослав и најстарији син Здравко у шта смо се и увјерили јер их приликом наше посјете нисмо затекли у кући обзиром да су отишли да раде.

Тата Мирослав је до прије неког времена имао стални посао у једној грађевинској фирми у Приједору, но нажалост исти је морао да напусти обзиром да мора најмлађег сина Зорана сваки дан да води у школу што му знатно отежава и проналажење новог посла. Такође, деда Рајко који је животни вијек провео у Словенији и тамо зарадио пензију исту још увијек не прима због административних проблема, а нема новца да оде у Словенију и тамо ријеши настале проблеме.

Највећи трошак породици представљају двије аутобуске карте које сваки мјесец морају да обезбиједе за Здравка и Драгану који иду у средњу школу у Приједор у износу од 150,00 КМ. За остале трошкове хране, струје и огријева се некако сналазе, а породици доста значи што држе краву, козе и живину, а такође посједују и трактор којим могу да обезбиједе дрва за зиму и да обрађују земљу коју посједују.

На наше питање која им је помоћ најпотребнија породица је изразила жељу да им направимо купатило које тренутно не посједују. Увидјевши и стање куће у којем се налази, да би направили купатило потребно је прво извршити адаптацију куће која је такође у доста лошем стању. Адаптација куће и изградња купатила за породицу Лукић захтјевају значајна материјална средства и да би их обезбиједили потребна нам је ваша помоћ, тако да вас и овим путем позивамо да сходно својим могућностима подржите ову акцију.

Дјеца су наша будућност! Срби за Србе Република Српска