Срби за Срби и Млади за Космет помогли три породице у Црној Гори

Успешно је окончана заједничка акција Хуманитарног омладинског клуба Млади за Космет из Подгорице и Хуманитарне организације Срби за Србе. Приходом од продаје Бранич мајица помогнуте су у Беранама, Плаву и Плужинама три породице које броје укупно 15 деце!

Најава акције почетком годинеПрва половина ове године обележена је величанственим литијама које је народ у Црној Гори организовао у циљу одбране православних светиња. Скроман допринос тој борби дали су и чланови наших организација како кроз учешће у литијама, тако и кроз израду „Браничˮ мајица које су се поносно носиле широм Црне Горе и света. Жеља нам је била да, спојем фотографије епске пљеваљске литије и чувеног Његошевог цитата, не само овековечимо овај историјски тренутак, већ и да помогнемо угроженим породицама.У другој половини године светиње су одбрањене, а убрзо је и наша акција добила свој епилог. Остварен је приход од 8.265 евра и сва средства су утрошена на помоћ породицама Јокић, Недић и Малевић.

Јокићи живе у селу Велика код Плава. Породицу чине отац Драган, мајка Славица, синови Светислав (19) и Богдан (16) и ћерке Дијана (13) и Николина (6). Најстарији Светислав, нажалост, има проблеме, па је ишао у школу за децу са сметњама у развоју, а најмлађа Николина има проблеме са слухом због којих носи слушне апарате и не може да научи лепо да прича. Живе у старој каменој и неусловној кући, која је додатно оштећена у снажном земљотресу пре пар година. Више о Јокићима и страдалној Велици можете сазнати овде.За Јокиће је обезбеђена помоћ у виду олука и грађевинског материјала за кров, димњак и санацију куће у вредности од 3.909 евра.


Хвала што мислите на нас, нашој деци пуно значи ваша подршка – поручили су Јокићи.

Недићи живе у селу Доња Брезна код Плужина. Породицу чине родитељи Игор и Нада и деца Лука (17), Марко (13) и Бојана (12). Мајка Нада има реуматоидни артритис који је омета у свакодневном функционисању и бризи о деци и домаћинству. Има ноћи када не може ни да заспе од болова. Отац Игор је изгубио посао пре неколико година, па им је кућа коју су градили остала незавршена. Живе сада од пољопривреде и сточарства. Више о вредним Недићима можете прочитати овде.За Недиће је обезбеђена помоћ у виду ламината и грађевинског материјала за изолацију куће у вредности од 2.853 евра.


Хвала од срца. Ово је велика помоћ за нашу породицу, задовољни смо квалитетом. За вас велики благослов од нас. С вјером у Бога – рекли су нам Недићи.

Малевићи живе у селу Горња Будимља код Берана. Породицу чине Вуксан, Биљана и осморо деце која се зову Габријела (10), Данијел (9), Мариела (8), Крсто (7), Вук (5), Лукас (2), Каталеа (1) и Стела (3 месеца). Мајка Биљана, нажалост, у последње време има проблем са штитном жлездом, проширеним венама и миомом. Тренутно живе у истој кући са Вуксановим родитељима и братом, па су морали да се збију у три собице које помало прокишњавају. Још раније, започели су изградњу нове куће. Више о овој многочланој породици можете прочитати овде.За Малевиће је обезбеђена помоћ у виду цеви за грејање и грађевинског материјала за плафоне и подове за њихову нову кућу у вредности од 1.503 евра.


Много нам значи ваша помоћ, покренули сте и друге да нам помогну. Само да нам деца добију своје собе, па да можемо да одахнемо – истакли су Малевићи.

За све три породице у плану је даља помоћ Хуманитарне организације Срби за Србе у 2020. години.Захвалност дугујемо браћи и сестрама који су подржали ову акцију и тиме употпунили њен саборни карактер. У питању су КУД Свете Тројице из Брезојевице код Плава који је за Јокиће обезбедио шпорет на дрва и друге дарове, братство Свети Пантелејмон из Тивта које им је уручило пакете гардеробе и постељине и Народна кухиња Дивна Вековић која функционише при Ђурђевим Ступовима у Беранама и која је исту породицу помогла донацијом намирница. Хвала и свим другим појединцима који су на било који начин допринели целокупној акцији.

Акцију посвећујемо сећању на блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија чији су благослов за рад имале обе наше организације.Бакљу коју је народ у Црној Гори запалио не смемо допустити да се угаси. Тај пламен треба да негујемо и ширимо – пламен слоге, вере и одбране светиња!


Да ви причам што ми се приснило.
Народа се бјеше много дигло,
као некуд да крсте носимо.
Крст засија ка на гори сунце,
и сав народ на ноге устаде,
часноме се крсту поклонише.ˮ

Горски вијенацНе дамо светиње!

Рачуни и потврде финансиране помоћи