Стојановићи са Космета усељени у кућу!

Након годину дана од обећања наше организације да ћемо пројекат изградње куће за породицу Стојановић из села Стража на Косову и Метохији спровести у дело, а то се почетком октобра коначно и догодило.

 

Са речи на дела, односно, мало речи а конкретна дела, то је оно што је одувек красило рад организације Срби за Србе. Све то је виђено у пракси на једном од највећих пројеката које смо спровели на подручју Косова и Метохије.

Изградња куће од темеља, са проналажењем и довођењем воде и опремањем куће покућством за намучену породицу Стојановић успешно је завршена на радост породице али и свих чланова и донатора наше организације.

Са породицом смо се први пут упознали у јануару давне 2011. године, када смо затекли заиста катастрофално стање. Тројица старијих синова Милош (27), Игор (26) и Стефан (24) од последица НАТО бомбардовања Србије 1999. године, запали су у тешко психичко стање због претртпљених страхова. Немаштина, изолованост села Стража у општини Ново Брдо, недостатак основних услова за живот учинили су да ова тројица младића у потпуности изгубе своју младост и детињство. Срећом најмлађи од четворице синова Александар (18) је једини у нормалном психофизичком стању, а на њега је и пао већи део терета у вођењу домаћинства.

Како би донекле исправили ову животну неправду, Хуманитарна организација Срби за Србе донела је одлуку да покрене по први пут пројекат изградње комплетне куће за једну породицу на Косову и Метохији.

До сада су то биле доградње или веће адаптације кућа, а сада смо се одлучили на изградњу куће из темеља, с обзиром да је стара кућа у доста лошем стању.

Један од већих изазова пред нама је био и недостатак воде у овом засеоку. Уз Божију помоћ на дубини од око 60 метара пронађена је вода и успешно уведена у домаћинство. Након тога започето је са изградњом куће, која је успешно и завршена у рекордном року од дана започињања радова.

Представници наше организације тим поводом посетили су почетком октобра породицу Стојановић, како би се и сами уверили у квалитет извршених радова и званично уселили ову породицу у свој нови дом.

Радови су заиста квалитетно изведени, а у прилог томе иде и неизмерна срећа која се видела на лицима родитеља Градислава и Бисерке, као и ту присутних синова.

Усељење Стојановића испратила је и локална телевизија РТВ Пулс из Шилова.

Стојановићима смо овом приликом уручили и икону Господа Исуса Христа дар чланова организације Срби за Србе. Поред икона, достављено је и неколико пакета гардеробе за синове, као и десет килограма квалитетних сухомеснатих производа од стране мезе шопа „Сеновић“, који ће свакако добро доћи Стојановићима с обзиром да су корисници народних кухиња. Део средстава за помоћ породици Стојановић, обезбеђен је на турниру Тројка из блока који је одржан 16. маја у Косовоској Митровици.

Целокупна вредност овог пројекта износила је 23.000 евра , а укључивао је набавку покућства, довођење воде и изградњу куће од 70 м2.

Свакодневне проблеме ове намучене породице свакако нисмо решили, али смо желели да овим поступком улијемо нову наду за бољи живот и борбу са животним недаћама, како родитељима тако и свим осталим укућанима, а превасходно најмлађем Александру који ће и даље бити под највећим притиском.

Захвалност упућујемо свим донаторима који су се одазвали на наш апел упућен преко различитих медија и наменски донирали за овај пројекат. Ова прелепа кућа сигурно не би овом брзином и у оваквом изгледу осванула да није било представника наше пријатељске организације Мајка девет Југовића, који су својим залагањем поред редовних обавеза вршили и надзор над радовима.

Надамо се да ћемо у времену које је пред нама, имати могућности да градимо још више домова, како би нашем народу давали преко потребну подршку у неравноправној борби коју воде са животном свакодневницом на Косову и Метохији, а нашим најмлађима улепшавали детињство.

РАЧУНИ И ПОТВРДЕ ОД КУПЉЕНЕ ПОМОЋИ ЗА ПОРОДИЦУ СТОЈАНОВИЋ ИЗ СЕЛА СТРАЖА НА КИМ