„Сутра нам долазе Срби за Србе” – улепшани Васкршњи празници породицама на Косову и Метохији!

Хуманитарна организација Срби за Србе спровела је своју традиционалну Васкршњу акцију на Косову и Метохији. У недељама око највећег хришћанског празника вредна помоћ стигла је на адресе 25 породица широм свете српске земље. Неизмерну захвалност на логистичкој подршци, као и увек, дугујемо Епархијској добротворној организацији Мајка девет Југовића и манастиру Високи Дечани. Укупна вредност помоћи је 47.212 евра.

Село Граце припада општини Вучитрн и налази се одмах поред пута за Приштину. У њему смо посетили прву породицу – Димиће. Срећко, Милијана, Мирјана (20), Емилија (23), Душанка (27), Иван (29), Ђорђе (31) , Ђорђетова супруга Ивана (36) и син Лука (5 месеци) живе у старој кући коју смо „улепшали” постављањем нове PVC столарије у вредности од 2.200 евра. Тиме смо их бар мало обрадовали јер им је за Васкрс неко отровао једну од две краве, колико су имали. Вредни Димићи се баве пољопривредом, а имају и једно сигурно примање у кући пошто је Срећко запослен при ЕПС-у.

Недалеко одатле, посећујемо Прилужје и породицу Радомировић коју чине Љубиша, Данијела, Лазар (15), Душан (13), Анастасија (10) и Војислав (4). Живе од скромне плате и дечијег додатка у омањем стану који су добили од општине пре девет година. С обзиром да им је бела техника била дотрајала, решили смо да их подржимо набавком електричног шпорета, фрижидера и веш машине за што смо издвојили 760 евра.

Здраво, ја сам Лука Спасић!” – поручио нам је медени Лука (3) дочекујући нас са сестром Маријом (7) у свом домаћинству у селу Јанина Вода у општини Обилић. Из њиховог, под конац сређеног, дворишта пружа се поглед на оближњу термоелектрану. Вредни родитељи Немања и Душица запослени су у школи, па од две плате и једне пензије, коју примају деда Станислав и баба Надица, могу да обезбеде својој деци основно. Поред тога, баве се пољопривредом и имају мини фарму са шест свиња прасиља коју желе да прошире. Раније су им више пута крали краве, за шта, по обичају, нико никада није одговарао, па су решили да пређу на узгој свиња. Њихов труд и вољу за опстанком на Косову и Метохији решили смо да подржимо набавком мешаоне за припремање хране за свиње у вредности од 1.500 евра.

Где су више ти Срби за Србе?!” – запитао је своју насмејану мајку Драгану млади Михајло Недељковић (10), пошто је журио на представу. Убрзо је СЗС екипа стигла, па нам је овај фини дечачић испозирао испред сваког новог прозора на кући, успут испричавши да иде на фудбал и фолклор. Недељковићи живе од скромних примања у Новом Бадовцу код Грачанице, нашој, последњих година, незаобилазној станици при свакој акцији. Породицу чине још отац Бојан, синови Светислав (19), Михајло (10) и ћерка  Светлана (17). Светислав је пре пар година оперисан од тумора, па су се сакупљала средства за његово лечење. PVC столарија, коју смо им обезбедили, вредна је 900 евра. Као и многе друге породице на Косову и Метохији и ова породица носи тугу у срцу због Бојановог оца који је киднапован 1999. године, од када немају никакве информације о њему.У истом месту посећујемо породицу Недељковић коју чине Светозар, Слађана, бака Ружица, Урош (21) и Николија (18). Светозар ради при радију Грачаница. Обезбедили смо им грађевински материјал за доградњу собе у вредности од 1.501 евро. Занимљива случајност је да је Урош вече пред наш долазак почео да ради у једном ресторану у Грачаници где је имао прилику да служи баш нас док смо вечерали, а да притом нити је он знао ко смо ми, нити смо ми знали ко је он.

Породицу Тодоровић из Грачанице чине Слободан, Милена, Лука (8), Матеја (6) и Стефаниа (4). Слободан ради за скромну плату у Дому за стара лица, као и у кафићу кад има посла, мада, нажалост, тренутно је спречен због повреде лигамената. С обзиром да у кући има доста влаге, обезбедили смо им материјал за изолацију и PVC столарију у вредности од 1.550 евра.

Значи ви сте ти донатори, хвала вам до неба!” – овим речима дочекала нас је Ивана Јолић из Кузмина код Косова Поља. Заједно са супругом Владимиром брине о две младе даме, Софији (4) и Дуњи (2). Започели су реновирање куће, али нису у могућности од социјалне помоћи, дечијег додатка и пољопривреде да прикупе довољно средстава да сами заврше. Подржали смо их са 1.700 евра што је утрошено на набавку PVC столарије, стола, пет столица, електричног шпорета и кухиње. Недавно им је и поплава ушла у двориште и кућу у којој живе баба и деда.

Нека, пустите ме, хоћу да се сликам са својом унуком, она је увек уз мене!” – сузних очи поручила је бака Стојанка, чију смо жељу да се фотографише са сликом своје покојне унуке, наравно, услишили. Наташу Стојковић (24) пре две године усмртила су кола, а њену кућу у Горњем Кусцу код Гњилана оковала је туга. Страшан губитак од којег се ова породица никада није опоравила… Поред баке Стојанке, ту су деда Трајко, Радован, Милијана, Невена (25) и Никола (17). Радован има психичке проблеме и мора на контроле у Ниш свака два месеца. Први симптоми јавили су се још 90-их година, али се стање погоршало након рата. Нажалост, и његова супруга Милијана болује од мултипле склерозе. Живе од скромних примања и држе једну краву. У кући имају доста влаге, па смо им обезбедили PVC столарију у вредности од 2.000 евра. Стојковићи су, иначе, доста везани за манастир Драганац и кажу „Богу хвала да нам је вратио наш манастир!

Насмејану породицу Ђорђевић из Чуљковаца код Новог Брда чине Иван, Драгана, Богдан (17), Катарина (15), Лана (5) и Теодора (3). Најмлађе ћеркице обожавају да се сликају, па су се веома обрадовале нашој посети. Ђорђевићи се баве пољопривредом и сточарством, држе 50 оваца, 12 коза и две краве, а отац и ради при општини. Живе у скученом простору, па су решили да прошире кућу. Обезбедили смо им грађевински материјал за доградњу и PVC столарију у вредности од 2.502 евра.

Ивковићи из села Извор код Новог Брда (засеок Танки Забе) живели су донедавно уд скромне плате коју отац Милош зарађује као ноћни чувар у музичкој школи. У међувремену се и мајка Ана запослила у Дому здравља као медицинска сестра, па ће сигурно уследити нешто лакши дани за њихову дечицу Марију (12), Дуњу (8) и Николију (3). С истим циљем, наша организација им је обезбедила грађевински материјал за изолацију дела куће који је остао незавршен, за што смо издвојили 700 евра. Ивковићи су се из свег срца захвалили свим донаторима, а пренели су нам и извињење што још увек нису стигли да поставе изолацију. Скоро је Милошу умрла мајка, а имао је и корону, па их је то спречило.

Ајмо на спавање, сутра нам долазе Срби за Србе!” – рече четворогодишњи Новак својој сестри Андријани (8) вече пред наш долазак. Разлог посете њиховом домаћинству у селу Прековце код Новог Брда (засеок Забељце) била је машина за обраду дрвета коју је наша организација обезбедила вредним и креативним Јовановићима. Отац Иван са супругом Драганом израђује иконе од дрвета и сувенире, па ће им ова помоћ знатно олакшати и побољшати рад. Читав део куће претворен је у радионицу где би се сатима могли разгледати све оне занимљиве и корисне ствари које Јовановићи праве и касније продају. Укупна вредност помоћи је 1.800 евра.


Породицу Анђелковић из Страже, општина Гњилане, чине Зоран, Златица, Анђела (21), Анастасија (19) и Сара (16). Живе од скромних примања и баве се пољопривредом. С обзиром да им кров прокишњава, добили су од наше организације грађевински материјал за кров у вредности од 1.001 евра.

Под истим кровом у селу Прековце код Новог Брда живе породице два брата – Перић Слободана и Срећка. Слободан живи на спрату са Далиборком, Саром (4) и Алексејем (3 месеца), док Срећко живи у приземљу са Милицом и Аником (2 месеца), као и дедом Иваном и баком Ђурђевком. Ови вредни људи никада не седе скрштених руку. Мушкарци раде, жене брину о деци и домаћинству, а сви заједно се баве пољопривредом и узгојем свиња. Од наше организације добили су PVC столарију и део грађевинског материјала за изолацију куће у вредности од 1.700 евра.

Породицу Стојковић из села Извор код Новог Брда (засеок Сврачак) чине Синиша, Данијела, Анђела (23), Кристина (19) и Страхиња (14). Код њих смо затекли радну акцију на постављању изолације у којој су, што нас посебно радује, учествовали и комшије чије смо породице раније помогли. Стојковићи живе од врло скромних примања, али баве се пољопривредом и држе краве. Општина им је направила кућу, али без изолације, па им помоћ у виду грађевинског материјала за изолацију пуно значи како би решили проблем са влагом. Вредност помоћи је 1.200 евра.

Цвејић Александар и Јелена из Грачанице имају од пре три године сина Петра. Пошто станују приватно, добили су плац на којем желе да подигну свој будући дом. Наша организација им је обезбедила грађевински материјал за изградњу куће у вредности од 2.001 евро. Александар, иначе, ради као конобар за минималну плату, док је Јелена недавно примљена у школи на замену да држи неколико часова.

Породица Илић још увек је настањена у Контејнерском насељу у Грачаници. Чине је Зоран, Катарина, Михајло (5), Илија (2) и Хелена (1) и живе од социјалне помоћи и дечијег додатка. За њих смо обезбедили помоћ у виду алата за цепање дрва, односно моторне тестере, бушилице, циркулара и цепача за дрва, а све у циљу да им се помогне да се прехрањују од сопственог рада. Вредност помоћи је 1.362 евра.

На северу Косова и Метохија овог пута помогли смо породицу Антовић из Звечана. Вељко и Мила брину о Дарији (13), Божидару (4) и Касији (3 месеца). Дарија је, иначе, јако бистра девојчица, али, нажалост, има церебралну парализу и епилепсију. Уз пуно труда и упркос врло сркомним примањима, њени родитељи се старају о њој и покушавају да јој на све могуће начине омогуће одговарајуће терапије. Решили смо да им обезбедимо грађевински материјал за доградњу куће у вредности од 2.504 евра пошто планирају да дограде једну собу где ће моћи да убаце разна помагала и справе за вежбање за Дарију.

Обилазак настављамо у Метохији где најпре посећујемо породицу Шарић из Ораховца. Породицу чине Синиша, Јованка, Исидора (20), Теодора (17), Кристина (14), Катарина (8) и Вукашин (6). Пошто треба да реновирају кућу, обезбедили смо им ламинат, столарију и грађевински материјал за адаптацију куће у вредности од 2.500 евра. Шарићи живе од Синишине плате који ради као ватрогасац и од продавнице шта зараде.

У Ораховцу је помоћ наше организације стигла и до Стефановић Бојана, Марине, Николине (8) и Николе (8). Обезбеђен им је грађевински материјал за доградњу једне собе, електрични шпорет, шпорет на дрва, сто и пет столица укупне вредности 3.000 евра. Бојан је запослен у амбуланти.

Породицу Витошевић из Ораховца чине Немања, Ивана, Сара (15) и Смиљана (12). Мајка ради, али није запослена за стално, а и, као и други мештани, праве вино и пеку ракију. Купили смо им за 1.500 евра столарију, ламинат, плочице и гипсане плоче.

Породица Шарић из Ораховца недавно је напокон решила своје стамебно питање захваљујући Фондацији Делије која им је обезбедила кућу. Наша организација се прикључила акцији набавком PVC столарије у вредности од 2.500 евра. Породицу чине Марко, Сања, Дамјан (9), Радмила (7), Вера (5) и Никола (3), а ускоро очекују још једну принову. Марко, иначе, ради као професор математике.

Обишли смо и породицу Трајковић из Ораховца коју чине Никола, Анђела и Иконија (5). Живе од социјалне помоћи и сервиса за прање за који су раније добили неке машине. Обезбедили смо им за 2.000 евра алат за дубинско прање (компресор ваздуха, полирка, универзална брусилица, три сунђера за полирање, водене шмиргле, компресор за прање, мини апарат за варење, ластер и стега), као и три ормара, угаону гарнитуру, замрзивач, усисивач, сто и шест столица.


Помогли смо и породицу Маниташевић из Велике Хоче коју чине отац Мирослав, мајка Ђурђа, Софија (11) и Давид (8). Мирослав је незапослен, па живе од социјалне помоћи и продаје ракије и вина. Како бисмо им олакшали производњу, обезбедили смо буре од 2.000 литара, три бурета од 500 литара и електричну муљачу у укупној вредности од 2.000 евра.


За породицу Накаламић из Велике Хоче обезбеђена је хладњача у вредности од 4.100 евра. Вредни отац Ненад (срчани болесник), мајка Биљана, стриц Новица (бубрежни болесник), деца Крунислав (23), Кристина (19) и Христијан (11) имају засађено 50 ари малина, 40 ари ораха, 40 ари шљива, хектар кукуруза, 2.5 хектара пшенице и око 20 ари другог воћа (крушке, трешње, јабуке, нектарине), као и виноград. Планирају да посаде и јагоде. Зато ће им ова хладњача бити од велике користи у даљем раду. Захваљујемо се и Хуманитарној организацији Сви за Космет која је подржала ову акцију са 2.000 евра.

Последња помогнута породица у овој акцији били су Седларевићи из Драгољевца у општини Исток.  Породицу чине Далибор, Брикена, Александра (7), Андреј (5) и Матија (3). Њима смо обезбедили грађевински материјал за доградњу куће у вредности од 2.500 евра. Седларевићи живе од земљорадње и социјалне помоћи.

Већ је скоро 15 година од како спроводимо Васкршње акције на Косову и Метохији, као и Божићне, Видовданске и друге. Кад се осврнемо, радује нас што су те акције из године у годину све веће и свеобухватније, па, уместо некадашњих пар породица по акцији које смо помагали са неколико комада беле технике и намештаја, сада помажемо по неколико десетина породица у свакој акцији и процес реализације (прикупљање података, пребацивање новца, испорука помоћи, завршни обилазак, прикупљање рачуна и спремање извештаја) уме да потраје и по неколико недеља или чак месеци. Хвала свим донаторима који својим редовним прилозима омогућавају да тако нешто буде оствариво и нека нам свима Бог да стрпљења, воље и мудрости да у времену пред нама будемо у прилици још значајније ствари да радимо на добробит нашег народа на светој српској земљи.НЕМА ПРЕДАЈЕ!

Рачуни и потврде финансиране помоћи

Тренутно стање
Последња промена: 11. април 2024.
12.548.863 РСД
26.790 USD
49.669 CAD
41.203 EUR
10.640 EUR
110.440 SEK
45.742 NOK
Прикупљено од 2006.год:
14.975.545
Помогнутих породица:
3.300
Помогнуте деце:
16.000
Циљ за 2024.годину:
3.500.000 EUR

Прикупљено у току 2024.год: 878.048 € од 3.500.000 € (26%)

СМС на 7763 (200 дин.)
Динарски рачун
: 160-279491-71

 • Прикупљено у 2024.години: 21.998.828 дин.
 • Прикупљено од 2007. године: 579.230.647 дин.

Позови 17763 (3 КМ)
КМ
: 5620128130024158

 • Прикупљено у 2024.години: 83.144 КМ
 • Прикупљено од 2010. године: 3.213.905 КМ

Текући рачун: 510-91548-03

 • Прикупљено у 2024.години: 4.464 €
 • Прикупљено од 2015. године: 406.684 €

Check payable to: Serbs for Serbs
PO Box 34206, Chicago, IL 60634

 • Прикупљено у 2024.години: $ 44.266 USD
 • Прикупљено од 2010. године: $ 2.337.822 USD

Cheque payable to: Serbs for Serbs Canada
635 The Queensway, LL, Toronto, ON M8Y 1K6
Interac E-transfer to
donate@serbsforserbs.ca

 • Прикупљено у 2024.години: $ 69.260 CAD
 • Прикупљено од 2015. године: $ 1.294.157 CAD

BSB: 032-278
Account No: 878615
Customer: Serbs for Serbs Inc.

 • Прикупљено у 2024.години: $ 15.839 AUD
 • Прикупљено од 2022. године: $ 189.623 AUD

Пошаљи SZS на број 81190 (2,99 €)
IBAN
: DE97760695590002751992
Customer: Serben für Serben e. V.

 • Прикупљено у 2024.години: 56.604 €
 • Прикупљено од 2014. године: 842.209 €

Позив на број: 0901 300 201 (3 €)
IBAN
: AT973200000010364339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Customer: Org. f. hum. Hilfe – Srbi za Srbe

 • Прикупљено у 2024.години: 77.532 €
 • Прикупљено од 2011. године: 2.497.379 €

Пошаљи “SZS 30″ на 488 (од 1-99 CHF)
Konto
: 61-335679-5
IBAN: CH57 0900 0000 6133 5679 5
SWIFT: POFICHBEXXX
Customer: Org. f. hum. Hilfe Srbi za Srbe Swiss

 • Прикупљено у 2024.години: 22.699 CHF
 • Прикупљено од 2011. године: 844.612 CHF

VIPPS: 104414
DNB Bank
: 1503 83 80483

 • Прикупљено у 2024.години: 78.953 NOK
 • Прикупљено од 2016. године: 1.716.673 NOK