27. јануара 2011.

Светосавска академија у Бечу

Светосавска академија у Бечу
Српска Православна Црква приредила је у недељу 23. јануара традиционалну Светосавску академију у градској дворани главног града Аустрије и тако означила крај прославе изузетно значајног јубилеја -150 година постојања Црквене општине "Свети Сава" у Бечу. Нашем удружењу је овом приликом омогућено да промовише свој рад кроз поделу информативног материјала међу присутним гостима, који су дошли у великом броју да заједно са својом браћом по роду и вери, одају почаст ономе што их везује и чини народом.

Hor Svetog SaveАкадемија је отпочела чином освећивања славског колача и кољива, који је обавио епископ средњоевропски Константин. Затим је хор храма Светог Саве у Бечу, којим диригује Немања Митрашевић, отпевао химну светом Сави.

Гордана Јаничић, која је водила програм, истакла је да је обележавање 150-те годишњице Црквене општине почело Светосавском академијом прошле године и да је јубиларну годину обележило три велика догађаја: изложба икона под називом "Србија - културна спона између истока и запада", посета његове светости патријарха српског господина Иринеја, током које се састао са политичким и црквеним врхом Аустрије, као и монографија о црквеној општини Светог Саве.

Светосавску беседу одржао је професор Богословског факултета у Београду, протојереј-ставрофор Владимир Вукашиновић. Он је подсетио да је свети Сава издејствовао аутокефалност Српске православне цркве, да је утемељивач српског црквеног права и пионир међурелигијског дијалога, а посебно је истакао бригу светог Саве за Србе у расејању. Као пример који доказује ту бригу за Србима у расејању, прота је навео подизање манастира Хиландар на Светој Гори, као и цркве Јован Златоусти у Јерусалиму, која више не постоји пошто је разорена.Dragana Vukic

У богатом програму наступили су и талентовани музичари Тања Пауцановић и Павле Јовић на виолини, као и Милан Зарић на хармоници. Међутим, публику је посебно одушевила ученица веронауке Драгана Вукић, која је рецитовала "Небеску литургију". Желимо да искористимо још једном прилику да се захвалимо Црквеној општини "Свети Сава" пошто нам је изашла у сусрет и поново омогућила да свој рад презентујемо ширем аудиторијуму у Бечу.

Повезане вести

Коментари