СЗС доставили велику помоћ у Добој

Уз несебично ангажовање господина Павла Марића из Бања Луке, Хуманитарна организација Срби за Србе из Републике Српске успјела је купити у велепродаји помоћ за угрожене у вредности од 5.000 швајцарских франака прикупљених од стране наше организације из Швајцарске: 140 пари чизама, 138 пари гумених рукавица, 486 литара санитара, 636 литара варикине, латекс рукавица 20 пакета, хирушких маски 60 пакета и 5.000 литара воде. Павле је за набројану робу обезбједио превоз из Бањалуке (камион и комби) и заједно са њима кренуо ка Добоју.

 Са стране организације “Срби за Србе“, ми смо кренули са пуним комбијем који смо опет добили од Гипсстил-а са Пала. Покуповали смо сву воду коју смо упсјели наћи у Палама (452 литара), све маске које су биле расположиве у апотекама (1.500 комада), 40 комада плинских кухала са дуплим пуњенњем и сву варикину (3 пакета). Студенти Правног факултета су опет успјели скупити нешто гардеробе, хране, лијекова и средстава за хигијену. Њихов представник, Никола је кренуо са нама.

Послије разних перипетија на путу и обилазница јер је пут М17 који спаја Зеницу и Добој у прекиду због одрона нашли смо се на улазу у Добој  са екипом из Бања Луке са којима смо се први пут и срели.

Сву робу смо читав дан дијелили по улицама, директно у руке тог унесрећеног народа. Покушавали смо што више рубних квартова „покрити“ као и прве спратове зграда који су највише страдали.

Невјероватно је било гледати како људи прилазе нашим возилима у невјерици да им је неко дошао пред кућу и нуди им воду за пиће и средства за дезинфекцију. Тужно је било гледати како се већина сама ограничава на један канистер воде или један сапун… Били смо у насељу гдје нам је једна бака рекла да је само добила два хљеба прије два дана…

Град се полако организује у радне водове који иду чистити. Још увијек смо били на улици када се један вод враћао кући и свратио нама да узму воду јер кажу када се тако увече врате закасне на сву подјелу па немају ништа…

Када смо све што смо имали подијели онда смо кренули назад несрећни што је наша помоћ била само кап. Још једном велико хвала људима из удружења КНЕЖЕВИНА СРПСКА, пријатељима и фирмама које су нам помогле да од донираних средстава извучемо максимално за грађане Добоја, и то:

  • Вода Круна
  • Мркоњић Град
  • Еуро ЛабБања Лука
  • Крајина ЛијекБања Лука
  • ЦентрумБања Лука
  • Гуми ЦентарБања Лука
  • Џајић КомерцБања Лука 
  • МАХ Петрићевац, Бања Лука

Хуманитарна организација Срби за Србе наставља са акцијама помоћи угроженим породицама широм Републике Српске који су страдали у језивим поплавама пре неколико дана, а све у склопу глобалне акције БОРБА ПРОТИВ ПОПЛАВА коју је покренула наше удружење. Преносимо неизмерну захвалност људи из Добоја свим добротворима широм света на несебичној помоћи коју су упутили у виду новчаних донација али и вредној робној вредности.