СЗС код Гавриловића из Бања Луке

Хуманитарна организација Срби за Србе посетила је средином новембра у околини Бања Луке, тачније у Поткозарју осмочлану породицу Гавриловић, коју је ратно избјеглиштво довело ту из Кључа. Родитељи Станислав и Рада живе у тешким условима са својих шестеро дјеце Данком (19), Данијелом (17), Драганом (12), Душком (10), Николом (5) и Милошем (3).

Живе у кући коју су купили на кредит. Немају водовод па по воду иду са малом цистерном до оближњег хидранта. Пошто то није дозвољено зна се десити да плате казну али другог рјешења немају. Рада, да би својој дјеци опрала веш у машину ручно сипа воду. У противном би све морала на руке прати. Да на ручно прање не оде више воде често би се за то опредјелила јер се боји да тако не поквари машину и јер јој је жао дјеце која то носе.

Тата Станислав је чуо за нашу организацију када смо помагали поплављене у Бања Луци па нас је звао да види да ли му можемо макар помоћи у куповини шпорета који им је неопходан. Поводом тога смо отишли у посјету у Поткозарје гдје смо се сами увјерили да ће без шпорета на дрва тешко презимити. Приликом наше посјете смо затекли само четверо млађе дјеце док је двоје страрије отишло да донесе воде.

Много тога би овој вриједној породици требало, али они моле за шпорет јер је зима на прагу. Обратили су се нама јер немају ником другом. Иако би им вода била спас, свјесни су да је то велики трошак па моле за скромнију помоћ.