СЗС код Миловановића у Младеновцу

Спортско-хуманитарни пројекат ,,Тројка из блока“ одржан је по први пут у градићу у срцу Шумадије 31. августа 2015. и тада су људи добре воље и истински заљубљеници у спорт скупили 121.710 динара. Уз помоћ поносних спонзора, као и уз помоћ великог броја пријављених такмичара, пробијен је лед у Младеновцу у коме је, упркос јаком пљуску непосредно пред почетак турнира, заживела магија ,,Тројке из блока“. Хуманитарна организација Срби за Србе захваљује се свим поносним спонзорима, донаторима и техничким спонзорима из Младеновца који су допринели да турнир прође у савршеном реду, а данас обавештава јавност да ће помоћ прикупљена на турниру бити упућена шесточланој породици Миловановић из села Сенаја крај Младеновца, који живе у заиста тешким условима. Отац Саша са супругом Валентином подиже троје деце: Биљана има 9 година и психички је оболела, Бојана је годину дана млађа, а најмлађи је Никола, он има 5 година и миљеник је целе породице.

 Поглед на кућу Миловановића са улице

Бака Снежана такође живи са њима, и она им је ослонац у овим тешким данима у којима једва састављају крај са крајем и боре се са злехудом судбином. Без социјалне помоћи, без дечијег додатка, без посла, фрижидера, шпорета, а са дугом за струју од преко 30.000 динара, њихову горку судбину запечатили су лоши односи са стрицем са којим живе, малтене, под истим кровом.

Десна и лева страна куће разликују се управо по крову – Миловановићи кров, ни купатило немају, а стриц у другој половини куће живи сам и не дозвољава им да започну никакве радове. И поред најбоље воље да им изградимо купатило или санирамо кров, нисмо успели да се приближимо том циљу због судског спора који је у току између њих и стрица. Тужан пример: цеви за воду и канализацију требало би да прођу кроз стричев део плаца, али он то нипошто не дозвољава. Центар за социјални рад се умешао и покушаће да посредује у судском спору, али проблеми се тешко решавају где нема добре воље. Леву и десну страну куће дели један бетонски стуб, Миловановићи без крова, стриц испод свог крова, трагична и несрећна прича о судбинама којима владају људи, а не провиђење.

Ипак, спортско-хуманитарни турнир ,,Тројка из блока“ постао је познат управо захваљујући томе што решава наизглед нерешиве проблеме. Као што често само пар минута пред турнир престане велики пљусак који је претио да угрози одржавање турнира, тако се и овде хватамо у коштац са проблемом надајући се у најбољи крај. И у Младеновцу, до самог турнира, било је питање да ли ће се исти одржати – због пљуска, али је онда, одједном, киша стала и топло летње предвечерје украсило је још један спортско-хуманитарни спектакл.

Добра воља и искрене намере отварају сва врата: ми ћемо Миловановићима почети да помажемо! Спремили смо им помоћ у виду беле технике и још неког прекопотребног покућства, али највећа помоћ је она коју смо им сви заједно на самом турниру пружили – а то је порука да нису сами! Деца су наша будућност! И нећемо пред проблемима који муче старије да се предамо и дозволимо да деца трпе. Ову децу живот је већ ставио у незгодан положај, на нама је да дамо све од себе и да им заједно помогнемо, да покушамо да променимо њихов поглед на свет и да им вратимо веру у будућност.

 СЗС са члановима породице Миловановић испред њиховог дома

,,Тројка из блока“ у Младеновцу је тек почела да решава проблеме, до следеће године Миловановићи ће, уз Божју помоћ, живети у нормалнијим условима, а наредни турнир у Младеновцу окупиће још више људи који ће сигурно пожелети да буду део мисије ,,Тројке из блока“!