СЗС код породице Одобаша из Сонте

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе средином марта су посетили породицу Одобаша из Сонте код Апатина. Самохрана мајка Душанка подиже четири сина, Златка (26), Душка (26), Драгана (20) и најстаријег Радислава (29) који живи код баке у Славонији. Приликом посете затекли смо два сина, док су друга два била код баке у Славонији. Породицу су, после много невоља, од истеривања из Хрватске, преко Босне и Херцеговине до данашње тешке финансијске ситуације, погодиле трагедије: Златко има уграђен пејсмејкер и није способан за било какав рад, Драган има говорну ману и ишао је у школу за децу са посебним потребама, док је Душку несрећним случајем воз одсекао обе ноге.

 У разговору са мајком Душанком

 Златко и Драган Одобаша

Ова породица је избегла 2002. године из Хрватске, а УНХЦР им је саградио скромну кућицу у којој сада живе, а која има свега 40-ак квадрата. Један од највећих свакодневних проблема са којима живи ова породица је влага, као и купатило којe није у функцији, шпорет за грејање је у јако лошем стању, а осталу белу технику уопште не поседују.

 Купатило породице Одобаша

И поред свега наведеног, поред свих озбиљних проблема, мајка се пожалила како им сваки дан недостаје и храна, и огрев, којег је остало поприлично мало. Њихов живот је велика борба, производ ратова и општег друштвеног пропадања, где је живот самохраних родитеља посебно отежан.

 Самохрана мајка Душанка са својим синовима Драганом и Златком

 Срби за Србе са породицом Одобаша

Мајка је велики борац и уз помоћ баке некако наставља живот. Веома тешка ситуација у породици која је много пострадала у животу, надамо се, биће промењена уз помоћ донатора Хуманитарне организације Срби за Србе из целог света. Заједно ћемо покушати да им бар мало олакшамо даљи живот.