07. јуна 2010.

СЗС на предавању у Бечу

СЗС на предавању у Бечу

Центар за Србе у расејању "Свети Сава" одржао је 6. јуна предавање у црквеном дому Васкрсења Христова у Бечу. Предавање је отворио отац Драго Вујић, након чега је председник поменуте асоцијације проф. Радмила Кунчер говорила на тему "Матерњи језик и познавање културне баштине у функцији очувања националног идентитета" указујући присутним, међу којима је било професора и представника различитих српских удружења у Аустрији, на проблем постепеног заборава матерњег језика и идентитета Срба у расејању.

Info-Materijal Хуманитарна организација Срби за Србе је, по благослову старешине Храма, имала свој информативни штанд на предавању где су присутни гости имали прилику да се ближе упознају са радом нашег удружења. У наставку, проф. Радмила Кунчер представила је програм, циљеве, планове и досадашње активности Летње школе "Свети Сава", која функционише у оквиру Центра за Србе у расејању, истакавши потребу приближавања српске деце из дијаспоре са организованом професионалном наставом српског језика у матици. Такође, истакнута је потреба да се омладина у дијаспори самоорганизује у циљу унапређења услова учења срског језика у школама које наша деца у расејању похађају. Проф. Светлана Матић, службеник Министарства просвете Аустрије, допунила је предавање својим личним искуствима која је стекла приликом рада са децом наших расељеника у оквиру допунске наставе српског језика у бечким основним школама, указивајући на то да деца која не савладају матерњи језик нису у стању да науче ни стране језике на адекватан начин. Након овог излагања уследила је конструктивна дискусија на тему значаја матерњег језика и очувања националног идентитета, која би требало након овог предавања, надамо се, да се пренесе из ове сале на надлежне асоцијације Срба у Аустрији, као и српска удружења и клубове који може да учине конкретне кораке по том питању.

Пред сам крај скупа госпођа Кунчер искористила је још једном прилику да се захвали свештенству Храма Васкрсења Христова и представницима огранка Хуманитарне организације Срби за Србе у Бечу, који су јој, како је рекла, својим посредовањем помогли и отвореног срца изашли у сусрет, омогућивши да се реализује ово предавање. Припремљен информативни материјал СЗС је подељен присутним гостима, а при томе је прикупљена скромна хуманитарна помоћ у висини од 50 €. Такође, продате су две књиге "Зашто Срби нестају" аутора Мр. Биљане Спасић од чега је део прихода намењен помоћи српској деци на простору бивше Југославије у оквиру наших редовних хуманитарних акција.

Повезане вести

Коментари