08. новембра 2009.

СЗС на вестима Serbian.cafe-a

СЗС на вестима Serbian.cafe-a
Хуманитарна организација за чије је оснивање иницијатива дата у дискусијама на познатом српском порталу SerbianCafe.com са скоро 49 хиљада евра помогла је породице са петоро и више деце. Организација „Срби за Србе” бележи четврту годишњицу постојања. У том времену активисти ове организације анимирали су Србе у Отаџбини и расејању на пружању помоћи породицама са петоро и више деце. До сада је сакупљено 49.000 евра који су ангажовани за пружање конкретне помоћи за 70 породица са око 500 деце.

Помоћ се упућује породицама у Србији, али и другим земљама где живе Срби. Организација, чије се руководство налази у различитим деловима света, стекла је поверење Срба који издвајају новац за пројекте које они покрећу и успешо проводе у живот. Све је код ове организације, захваљујући интернету, на суду јавности - свака и најмања донација, извештаји о прикупљеним, а потом утрошеним средствима, фотографије породица којима је помоћ уручена. Јавност у раду није једина специфичност рада ове организације. О врсти помоћи одлучује се након што активисти организације посете одеређену породицу. Никад се не уручује готов новац.

У договору са породицом одлучује се шта је најнеопходније. Тако деца добију школске уџбенике, није реткост да се купују и домаће животиње, бела техника, а било је и помоћи приликом усељавања у нову кућу. Све је почело пре четири године на форуму за дискусије српског портала SerbianCafe.com. У дискусији је рођена идеја о организацији која би требала помагати српске фамилије са петоро и више деце. И тако су се млади Срби, из различитих делова света, на популарном порталу лако договорили да помажу оне породице које имају много деце, и кренули на посао. Њихов мото у раду је „Деца су наша будућност”. „Дијаспора”, шведско српски часопис за културу који излази у Стокхолму, у свом нет издању, у разговору са активистима ове организације објавио је шири прилог о њиховом раду и искуству.

Повезане вести

Коментари