СЗС обишли породицу Бадњар код Фоче

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе су овај пут посјетили породицу Бадњар из Тјентишта код Фоче. Његош и Татјана Бадњар имају пет кћеркица: Марију (11), Милицу (7), Наташу (6) и близанке Соњу и Сању које имају годину дана. Породица живи у бившој згради полиције која је претворена у колективни смјештај са још четири породице.

 Наташа и Милица хране млађу сестру

У непосредној близини се налази основна школа у коју иду дјевојчице, али пошто само десетеро дјеце похађа ту школу пријети им гашење те установе што би их натјерало да сваки дан иду у 25 километара удаљену Фочу. Тата Његош је родом из Калиновика, у Тјентиште је дошао, јер је радио у националном парку Сутјеска и када је остао без посла остао је ту. Иако живе у тешким условима родитељи се не предају и вриједно се боре за своје дјевојчице.

 Бадњари са својом стоком

Набавили су стоку коју гаје и од које имају примања. Имали су 2 краве и јуницу, али им се прије пар дана отровала једна крава и угинула. Мљекара Пађени им откупљује млијеко и од тога имају неких 50 КМ мјесечно па су одлучили оставити још 2 мала телета која имају да би повећали производњу млијека и тако повећали и износ који добијају.

 Засејана башта породице Бадњар

 Тренутна штала у којој Бадњари чувају стоку

Земље за обрађивање им не фали јер све око њих је напуштено и нико им не брани да обрађују. У близини колективног смјештаја је била општинска руина коју су Његош и Татјана поправили и оспособили и од ње направили шталу.

 Колективни центар у коме живи пет породица

 Веома лоше стање прозора породице Бадњар

Планирао је Његош да догради једну собу за дјецу и припремао материјал за те радове, али пошто није успио довољно скупити одлучио се да направи љетњу кухинњу коју ће накнадно претворити у колибу која им је такође неопходна.

 Летња кухиња која ће ускоро постати колиба

Од  редовних примања имају још 260 КМ дјечијег доплатка и за његу болесног дјетета. Мала Марија болује од церебралне парализе. Иако би се многи на њиховом мјесту предали, ти млади родитељи не сједе кући чекајући да им неко помогне. Већ су од зиме до сада посијали три њиве поврћа. Самог кромпира су посијали 100 килограма и све сами и све ручно.

 У путу ка кравама

Јако пуно тим младим људима недостаје. Новца за лијечење мале Марије, бољи смјештај, материјала за помоћне зграде и још много тога… Његош и Татјана не траже ништа од тога. Моле само да им се помогне купити трактор, јер ће помоћу њега успјети више земље обратити.

 Наташa, Соња и Марија Бадњар

 Милица и Сања Бадњар

Више хране стоки обезбједити па тако и повећати сточни фонд. Помоћу већег сточног фонда би им се повећала и примања што би им помогло да  купе под којег сада немају да дјеца не ходају по прекривеном бетону, могли би да направе купатило јер сада имају само чучавац, могли би направити онда и ту дјечију собицу и на крају би могли возити малу Марију на контроле у Бања Луку без страха да можда овај мјесец неће имати новца за то.

 Милица са својим цуком

 Вредна и поштена породица Бадњар

Придружујемо се њиховој молби у нади да ће добри људи препознати вриједну и вишедјетну породицу и помоћи нам да обезбједимо малим Бадњарима свијетлију будућност тако што ћемо њиховим родитељима омогућити да својим радом то и постигну.